Чавезу трећи председнички мандат за „социјализам 21. века“

ПОБЕДИО ПРОАМЕРИЧКОГ ОПОЗИЦИОНОГ КАНДИДАТА

ЕНРИКЕА КАПРИЛЕСА СА 54,42:44,97

  • Венецуела ће наставити свој марш демократским путем ка социјализму 21. века. Револуција је тријумфовала! Обвезујем се да ћу бити бољи председник него протеклих година, узвикнуо је Уго Чавез са балкона председничке палате Мирафлорес у Каракасу, након чега је отпочело велико славље у главном граду и широм земље Венецуеле
  • Бивши амерички председник Џими Картер, оснивач Картеровог центра, изјавио да је изборни процес у Венецуели „најбољи на свету“

        НИ Американци ни двапут оперисани рак не могу ништа Угу Чавезу!

       Он је по трећи пут заредом изабран за шефа државе, потукавиши венецуеланску верзију ДОС у лику Енрике Каприлеса са 54,42:44,97 одсто освојених гласова. На изборима на којима је излазност била чак 81 одсто.

       Каприлес је - што само потврђује да је гласање било регуларно - већ признао изборни пораз.

       „Венецуела ће наставити свој марш демократским путем ка социјализму 21. века. Револуција је тријумфовала!“, узвикнуо је Чавез са балкона председничке палате Мирафлорес у Каракасу, након чега је отпочело велико славље у главном граду и широм земље.

       „Живела Венецуела! Живела отаџбина! Ово је била савршена борба и савршена победа“, оценио је Чавез. Одмах потом се обратио онима који су гласали за Каприлеса, нагласивши: „Желим да укључим све. Обвезујем се да ћу бити бољи председник него протеклих година“.

       У Каприлесовом изборном штабу било је и суза. Он је гласачима опозиције поручио да не треба да се не осећају поражено.

       „Желим да честитам противкандидату, председнику Републике. Али, посадили смо много доброг семена широм Венецуеле и знам да ће израсти многа стабла“, рекао је Каприлес, изразивши наду да ће Чавез уважити чињеницу да је готово пола становништва гласало против његове политике. „Земља је подељена и да би био добар председник, Чавез мора радити за све Венецуеланце, на проблемима Венецуеле“.

       Бивши амерички председник Џими Картер, оснивач Картеровог центра, изјавио је да је изборни процес у Венецуели „најбољи на свету“.

       Чавез је освојио преко 7,4 милиона гласова, што је 1,2 милиона вишсе од Каприлеса, саопштила је председница изборне комисије.   

       Троје вођа са латиноамеричке левице - аргентинска председница Кристина Кирхнер и председници Еквадора и Боливије Рафаел Кореа и Ево Моралес - честитали су одмах Угу Чавезу реизбор за председника Венецуеле.

       „Данас, Уго, желим да ти кажем да си радио, сејао, заливао и данас си пожњео“, написала је Кирхнер на свом Твитер налогу.

       У Киту, социјалистички председник Еквадора Кореа такође је честитао свом венецуеланском колеги с којим је близак.

       „Чавез, победник са безмало 10 поена предност. Живела Венецуела, живела Велика домовина, живела боливарска револуција“, написао је Кореа на свом микро блогу.

       Други блиски сарадник Чавеза, боливијски председник Ево Моралес поздравио је „тријумф демократије“ у Венецуели и истакао да је Чавезова победа такође победа свих народа Латинске Америке, у поруци који је објавила боливијска званична агенција.

       Висока преставница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон позвала је Чавеза да искористи нови шестогодишњи мандат да „пружи руку свим секторима друштва“ и да „промовише основне слободе“.

       Ештон је у саопштењу навела да жели да „честита Чавесу на реизбору“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари