"Боливарска алијанса" противтежа Америци

 

  РАДИ помоћи у трговинско-економској сарадњи у Јужној Америци и супротстављању економском утицају САД, на иницијативу Чавеза и Фидела Кастра 14. децембра 2004. године основана је Међународна организација "Боливарска алтернатива народа наше Америке, АЛБА" (од 2009. године "Боливарска алијанса народа наше Америке). Тада је објашњено: "Уморни од неуспеле неолибералних иницијатива и вашингтонског неспутаног лидерства у Латинској Америци, Венецуела и Куба настоје да створе регионални савез посвећен социјалној, политичкој и економској сарадњи и равноправности. Ове промене су уведене за ништа мање него радикалну трансформацију на начин који сматра регион". Поред Венецуеле и Кубе, чланови бока су постали Боливија, Никарагва, Доминиканска Република, Хондурас, Еквадор, Сент Винсент и Гренада, Антикуа и Барбуда.

   На заседању "Боливарске алијансе" крајем 2009. године на Куби, председник Венецуеле Уго Чавез позвао је земље-чланице да сачине свој "акциони план", у супротстављању претњама и мешању САД у послове региона. ""Боливарска алијанса" основана је као геополитички простор... Преврат у Хондурасу био је изведен не само против Хондураса, већ и против алијансе", - изјавио је Чавез на самиту АЛБА у Хавани. "Ми треба да разрадимо и спроведемо агресивни план за период 2010-2015. годину, зато што ће следећих пет година бити године појачане агресије. Ми треба да убрзамо темпо у свим правцима – у политици, економији – да бисмо учврстили овај геополитички простор, који стоји на челу промена у свету", - наставио је венецуелански лидер.

   По мишљењу Чавеза, алијанса треба да се "додатно ојача" паралелно са "великим продорима" које је блок постигао у односима са другим савезничким земљама. "Од победе и успеха АЛБА... зависи у одређеном степену будућност човечанства, које је данас изложено озбиљној опасности због штете, учињене капитализмом", - рекао је он.

   "Нема сумње да се, без претеривања, алијанса налази у првим редовима да се промени овај свет", - рекао је Чавез.

   Данас АЛБА отворено промовише анти-капиталистичке друштвене и политичке агенде.

   "Наш циљ је постизање јединства Јужне Америке", изнова је рекао Уго Чавез, посећујући у оквиру своје најновије латиноамеричке турнеје 1. априла 2011. Боливију. "Користим прилику да потврдим одлучност, која јача сваки дан, да се оствари јединство у Јужној Америци". Он је још рекао: "Ја реафирмишем из Венецуеле нашу посвећеност интеграцији. Ми ћемо наставити да јачамо активности на јачању осе Венецуела–Боливија, конститутивно језгро Боливарске алијансе народа наше Америке (АЛБА).

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари