Наоми: Уго је бунтовни анђео

 

   Чавез има многе нетипичне особине за политичарае. Његов отворен начин општења збуњује европске колеге, речитост се претвара у међународне скандале, а искреност изазива критику опозиције. Међутим, љубав народа према Чавезу је, кажу, неуништива, и то му даје за политичара ретку могућност – бити отворен у свакој ситуацији.

   Једно од последњих признања председника тиче се његових слабости. Показало се, Чавез ујутру воли да жваће листове коке. О томе је говорио директно на заседању шефова држава Латинске Америке.
Лако цитира Библију, дела Боливара, пише књиге и слика, а, кажу, од свега највише воли бејзбол, спорт у којем је, као активан играч, имао доста успеха.   Чавеза, који је моментално "сингл", људи из његовог окружења описују као скромног и повученог. У јавности - нарочито међу женама - важи за мачоа. Пре четири-пет година локални медији су писали о Чавезовој романси са новинарком Марипили Ернандес, која му је помогла да победи на референдуму о продужењу мандата 2004. године.

   Касније су му приписали романсу са енглеским моделом Наоми Кемпбел, млађом од себе 15 година. Кемпбел је дошла у Венецуелу 2007. да узме интервју од Чавеза за енглески лист GQ. Председник и Наоми провели су неколико часова у вили једног Чавезовог пријатеља. И по речима Наоми, венецуелански лидер показао се "неустрашивим, али није претња и није безуман". "За мене он ће увек бити бунтовни анђео", рекла је Наоми Кемпбел. При том, она је признала да се нада да ће се удати за човека који ће бити тако енергичан и јак, као венецуелански председник.


   Био је два пута жењен: први пут са Ненси Колменарес, други са новинарком Маризабел Родригез Оропеза, која је помогла Чавезу у стварању устава 1999. године. Маризабел је 2002. године затражила развод, критикујући Чавезову политику. Њеном кривицом председник је изгубио на првом референдуму за измену устава којим му се увећавају пуномоћја. Од тог времена земља је лишена прве даме, а њен председник – супруге.

са бившом супругом Маризабел Родригез Оропеза


   Отац четворо деце: три ћерке – Розу Вирџинију, Марију Габриелу, Росинес – и једног сина – Уга Рафаела. Каже да половину плате троши на алиментације, а другу половину шаље у фонд за помоћ сиромашној деци.
У Венецуели је познат као талентован сликар и писац. Његова слику "Месец Јар" пре пре три године је продата за 255 хиљада долара. Посебно место у животу "Ел команданта" заузима литература – Библија, књиге из филозофије и историје. Много чита. Објављује збирке својих песама и прича. Међутим, посебну пажњу скренула је његова књига о томе како постати срећан. Написао је специјално за венецуеланске војнике. У уџбенику "Аргумменти о етици и моралу" Уго Чавез је војницима дао 38 савета, приповедајући како се понашати у различитим животним ситуацијама. Саветује, на пример: "Гледати људима у очи, трошити мање него што зарађујеш и односити се према околини онако, како би желео да се они односе према теби".

   Чавез позива војна лица да увек признају своје грешке и да сносе одговорност за своје поступке, а такође "никада не одузимати људима наду јер то понекад може бити последње што им је остало" и "не очекивати да ће живот бити праведан".

   Пажњи Чавеза није промакао ни приватни живот потчињених. По мишљењу председника, не би требало одлазити из куће после свађе са женом, а такође доносити неопходна решења или узимати у руке оружје, ако си раздражен.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари