Са Африком против доминације Запада

 

    "ОДЗВОНИЛО је униполарном свету. У 21. веку, Афричка унија и Јужна Америка биће истински велике силе", рекао је венецуелански председникУго Чавез , алудирајући на доминацију САД у светској политици. Чавез је ово рекао као домаћин афричко-америчког самита , одржаног у септембру 2009. године, после самита Г20 у Питсбургу и заседања Генералне скупштине УН.

   Венецуелански председник и либијски вођа Моамар Гадафи упутили су позив афричким и јужноамеричким лидерима да се "уједине како би се супротставили привредној доминацији Запада" и "створили мултиполарни свет уместо једнополарног или двополоарног света какав је данас". Најављујући да је ово "почетак спасења наших народа", Чавез је истакао да је циљ да се помогне углавном сиромашним земљама да мање зависе од Европе и САД. "Овај 21. век неће бити биполарни свет, неће бити ни једнополарни. Биће мултиполарни. Африка ће бити важан географски, привредни и друштвени стожер. Јужна Африка такође", рекао је Чавез, првог дана самита лидера Африке и Јужне Америке. Чавез је рекао да Венецуела жели да енергетски инвестира у Африку и позвао је на заједничке рударске пројекте, јер, по његовим речима, два континента имају огромне потенцијале.

   "Свет не чине пет земаља из Савета безбедности УН. Светске силе желе да задрже своју моћ. Када су имали прилике да нам помогну, понашали су се према нама као према животињама, уништавали су нашу земљу. Сада треба да се боримо и да изградимо нашу сопствену моћ", рекао је Гадафи у свом обраћању учесницима самита.

   Афрички и јужноамерички лидери су потписали документ који позива глобалне институције као што су УН и Светска банка да сиромашним земљама пруже више подршке. Јужноамеричке земље су се сложиле, како је рекао Чавез, да покрену оснивање регионалне банке за развој Banco del Sur са седам милијарди долара капитала, која би била пандан великим мултилатералним институцијама као што је ММФ. То је идеја која се јављала и на прошлим самитима афричких и јужноамеричких земаља, али је увек остала мртво слово на папиру.

   Чавез је, такође, понудио помоћ у формирању будуће банке у којој ће учествовати и афричке земље.

   "Ми представљамо 65 земаља са више од милијарду становника, који желе да се њихов глас чује", рекао је бразилски председник Луиш Ињасио Лула да Силва, који се сложио с Гадафијем да је Савет безбедности УН "изгубио на значају".

   Лидери два континента сложили су се да треба реформистати УН, као и да би требало да продубе међусобну сарадњу у енергетици, рударству, финансијама, пољопривреди и другим областима.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари