Латиноамерички "НАТО за Југ"

   У АПРИЛУ 2008. године Чавез је иступио с идејом стварања Савета јужноамеричке одбране. "Ако постоји Организација северноатлантског уговора (НАТО), зашто не би могла постојати Организација јужноатлантског уговора?" – рекао је председник Венецуеле. По његовим речима, државе Јужне Америке треба да развију сопствену политику у области одбране.

   "Ми смо представили на разматрање земљама Јужне Америке пројекат стварања Савета јужноамеричке одбране, који ће бити размотрен на састанку с министром одбране Бразила Нелсоном Жобимом", - биле су Чавезове речи поводом доласка у Каракас бразилског министра.

   У септембру 2009. године, после састанка Г20 и после заседања Генералне скупштине УН, на самиту лидера земаља Латинске Америке и Африке чији је домаћин био венецуелански председник Уго Чавез, либијски лидер Моамер Гадафи искористио је прилику и, такође, позвао је на оснивање одбранбеног савеза за Африку и Јужну Америку по угледу на западни савез НАТО.

   "Морамо да оформимо НАТО за југ. И то није терористичка акција. Имамо право на то", рекао је Гадафи приликом своје прве посете Јужној Америци.

   Либијски лидер је на самиту 30-ак земаља Јужне Америке и Африке оптужио Савет безбедности УН да је "елитистички клуб", у коме земље попут Либије немају свој глас и позвао је на уједињење два континента како би захтевали промене у светској организацији.

   Гадафи, венецуелански лидер Уго Чавез и остали шефови држава на самиту у Порламару у Венецуели позвали су на успостављање чвршћих веза између два континента, нарочито у економском и политичком смислу.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари