Путин: Немогуће је и замислити шта би било са светом да у његову заштиту није стала Црвена армија

ПАРАДА У МОСКВИ: 14.000 ВОЈНИКА, ПРЕКО 200 ЈЕДИНИЦА ВОЈНЕ ТЕХНИКЕ, 75 АВИОНА И ХЕЛИКОПТЕРА

* Параду, којој су присуствовали и председник Србије Александар ВУЧИЋ и српски члан Председништва БиХ Милорад ДОДИК, примио је министар одбране генерал армије Сергеј Шојгу, а дефилеом  - који је трајао тачно предвиђених 1 сат и 15 минута - командовао главнокомандујући Копнених снага генерал Олег Саљуков

* Црвеним тргом су прошли и дубоко модернизовани тенкови Т-90М и Т-80БВМ, противавионски артиљеријски системи  Деривација“, противракетни ракетни системи Бук-М3 , противавионски ракетни системи С-350Витјаз и С-300Б4, модернизовани противавионски ракетно-топовски системи Панцир-С1М...

* Владимир ПУТИН: „Наша је дужност да памтимо да је совјетски народ поднео главни терет борбе против нацизма. Преко 80 одсто оружаних снага Немачке и њених сателита било је 1941. сконцентрисано је против СССР. Али, та безобзирна армада била је немоћна пред слогом совјетских грађана

* ПУТИН: Управо наш народ је успео да савлада страшно, тотално зло, разбио је више од шест стотина непријатељских дивизија, уништио је 75 одсто свих  авиона, тенкова и артиљеријских оруђа противник и до самог краја - до победоносне тачке –прошао свој херојски, праведни и до крајности жртвени пут. Ово је главна, поштена и ничим натруњена истина о рату. Дужни смо да је чувамо и бранимо, да је предамо својој дјеци, унуцима и праунуцима

* ПУТИН: На дневном реду данашњице је стварање заједничког поузданог система безбедности који је потребан сложеном савременом свету који се брзо мења. Само заједно можемо га заштитити од нових опасних претњи

_____________________________________________________________________

        ЦРВЕНИМ тргом је прошла војна парада у част 75. годишњице Победе у Великом Отаџбинском рату.

        Поред Владимира Путина, Дмитрија Медведева и ратних ветерана, на главној трибини су били и страни државници: председник Абхазије Аслан Бжанија, председник Белорусије Александар Лукашенко, председник Казахстана Касим-Жомарт Токаев, председник Киргизије Соронбај Жеенбеков, председник Молдавије Игор Додон, председник Србије Александар Вучић, председник Таџикистана Емомали Рахмон, председник Узбекистана Шавкат Мирзјојев, председник Јужне Осетије Анатолиј Бибилов и српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик.

        Црвеним тргом је прошло више од 14 хиљада војника, преко 200 јединица војне технике, а небом изнад главног града Русије - 75 авиона и хеликоптера.

        Параду је примио министар одбране генерал армије Сергеј Шојгу, а дефилеом је командовао главнокомандујући Копнених снага генерал Олег Саљуков.

        Дефиле је трајао тачно предвиђених 1 сат и 15 минута.

        На челу Параде били су припадници чувене Гардијске јединице Преображенског пука. Са Заставу Победе и државном заставом Руске Федерације.  

        Поред познатог руског наоружања, Црвеним тргом су прошли и дубоко модернизовани тенкови Т-90М и Т-80БВМ, борбена возила пешадије БМП-2, борбена возила пешадије Кургањец-25 са борбеним модулом од 57 мм, борбена возила пешадије на шасији тенка Армата са борбеним модулом Бодеж, противавионски артиљеријски системи  „Деривација“, противракетни ракетни системи Бук-М3 , противавионски ракетни системи С-350 „Витјаз“ и С-300Б4, те модернизовани противавионски ракетно-топовски системи Панцир-С1М.

        Виђени су и вишецевни ракетни бацачи Торнадо-С, обалски ракетни системи Бал...

        Ваздушни део параде отворили су транспортни хеликоптер Ми-26 у пратњи четири хеликоптера Ми-8.

        За њима су се појавиле три групе од пет хеликоптера Ми-35, Ка-52 и Ми-28. Па војни транспортни, извиђачки и авиони и стратешки ракетоносци: А-50, Ил-76, Ту-95, Ту-22, Ту-160, Ил-78.

        Потом и две групе тактичких авиона МиГ-29 и Су-24, а на крају - МиГ-31К и Су-57.

        На крају је група од шест Су-25 на небу `насликала`државну заставу РФ.

        Учесницима Параде, гостима и грађанима Русије Владимир Путин је рекао:

        „Честитам вам на 75. годишњицу Победе у Великом Отаџинском рату! Победу која је одредила будућност планете у наредним деценијама и заувек је остала у историји као најграндиознија по своким размерама, значају и духовној, моралној висини.

        Ове године традиционална прослава Победе одржавамо 24. јуна. Пре тачно 75 година, у част завршетка Великог Отаџбинског рата, овде, испред зидина Кремља, одржана је легендарна Парада победника.

        Та парада је остала у историји као тријумф невиђене силе, као тријумф добра над злом, мира над ратом, живота над смрћу.

        У име свих бранитеља Отаџбине, на овај трг су са презиром биле бачене заробљене нацистичке ратне заставе и штандарти - као знак праведне одмазде и сурове опомене.

        Црвеним тргом су прошли комбиновани пукови ратних фронтова и ратне морнарице. У њиховом складном и челичном маршу невидљиво су били присутни сви који су се храбро, не штедећи себе, борили за своју Родну земљу. Сви који су се вратили победом, али ии милиони ратника који су заувек остали на бојним пољима.

        Данас се клањамо благословеном сећању на све  који нису вратили из рата, на синове, ћери, очеве, мајке, деде, мужеве, супруге, браћу, сестре, саборце, рођаке и пријатеља. Жалимо за ветеранима који више нису са нама.

        Објављујем минут ћутања.

        Увек ћемо памтити да је нацизам раздробио совјетски народ - милионе људи различитих националности из свих република Совјетског Савеза.

        На фронтовима и у позадини, у партизанским одредима и у илегали, борили су се и дејствовали по законима храбрости и јединства.

        Одбранивши своју земљу, наставили су борбу.

        Ослободили су европске државе од окупатора, окончали страшну трагедију Холокауста, спасили немачки народ од нацизма, од његове смртоносне идеологије.

        Чак је немогуће и замислити шта би се са светом догодило да у његову заштиту није стала Црвена армија.

        Њеним војницима нису били потребни рат, ни друге земље, ни слава, ни почасти. Тежили су да дотуку непријатеља, победе и врате се кући. И платили су за слободу Европе цену која се ничим не може надокнадити: многе стотине хиљада наших војника пале су у туђини.

        Наша је дужност да то имамо у виду. Да памтимо да је совјетски народ поднео главни терет борбе против нацизма.

        Преко 80 одсто оружаних снага Немачке и њених сателита било је 1941. сконцентрисано је против СССР. Али, ова безобзирна армада била је немоћна пред слогом совјетских грађана.

        Управо наш народ је успео да савлада страшно, тотално зло, разбио је више од шест стотина непријатељских дивизија, уништио је 75 одсто свих  авиона, тенкова и артиљеријских оруђа противник и до самог краја - до победоносне тачке – прошао свој херојски, праведни и до крајности жртвени пут.

        Ово је главна, поштена и ничим натруњена истина о рату. Дужни смо да је чувамо и бранимо, да је предамо својој дјеци, унуцима и праунуцима.

        Данашња војна парада је у част те свете истине, у част изванредне генерације победника која је одредила исход читавог Другог светског рата.

        Сада ће са нашим војницима промарширати припадници армија Азербејџана, Јерменије, Белорусије, Индије, Казахстана, Киргизије, Кине, Молдавије, Монголије, Србије, Таџикистана, Туркменистана и Узбекистана.

        Драго нам је што можемо да поздравимо наше пријатеље, госте из различитих земаља, који су дошли у Москву да одају почаст свима који су бранили мир на планети.

        Никада нећемо заборавити допринос наших савезника победи, отварање другог фронта у јуну 1944. године. Поштујемо храбре борце оружаних снага свих држава антихитлеровске коалиције, подвиг свих бораца против нацизма који су неустрашиво деловали у Европи.

        Пред лицем изазова са којима се планета данас суочава, нарочито добро осећамо да је човек највећа вредност – са његовим сновима, радостима, надањима у миран, спокојан и стваралачки живот.

        Разумемо колико је важно ојачати пријатељство и поверење међу народима, и отворени смо за дијалог и сарадњу о најосновнијим питањима међународне агенде.

        На дневном реду данашњице је стварање заједничког поузданог система безбедности који је потребан сложеном савременом свету који се брзо мења. Само заједно можемо га заштитити од нових опасних претњи.

        Драги пријатељи!

        Данас ветерани Великог Отаџбинског рата живе у различитим земљама. Али, немогуће је делити њихов јединствени, велики подвиг спасавања целих народа од смрти, варварства и поробљавања. Тај подвиг, без икаквог претеривања, тековина целог човечанства.

        Неизмерна је наша захвалност вама, драги ветерани. Својим животом, својом судбином сте доказали колико је важно моћи бранити вредности мира, хуманизма и правде.

        Учинићемо све што је у нашој моћи да сећање на ваша херојска остварења никада не избледе. То је дуг наше савести и наше одговорности пред садашњошћу и будућношћу.

        Слава генерацији која је победила нацизам!

        Слава херојима Великог отаџбинског рата!

        Ура!“

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари