Њујорк и Брисел да спрече нове нападе на прелазе

МИНИСТАРСТВО ИНОСТРАНИХ ПОСЛОВА РУСИЈЕ О СЕВЕРУ КОСОВА

Александр Казимирович Лукашевич, потпарол Министарства иностраних послова Руске Федерације

     Питање: Да ли бисте могли да прокоментаришете саопштења о постизању споразума између Београда и Приштине у вези ситуације на граници?

     Александр Казимирович ЛУКАШЕВИЧ (потпарол МИП РФ): На основу информација које преносе информативне агенције, 5. августа, командант Снага КФОР усагласио је са Београдом и Приштином привремени план реализације контроле на административној граници на северу српске Аутономне покрајине Косово. Као што је познато ситуација се тамо значајно заоштрила због покушаја косовскоалбанских власти да 25. јуна преузму граничне прелазе.  

     Желимо да истакнемо да је та одлука резултат изнуђеног компромиса између Београда и Приштине. Ми полазимо од става да он треба да отклони насталу напетост на северу Косова. Истовремено смо уверени да слични споразуми морају у првом реду да буду у складу очекивањима оних људи у чијем интересу се доносе, у конкретном случају становништва Покрајине.  

     У вези са тим не треба игнорисати забринутост коју износе становници северних општина Косова, а који имају горко искуство и не верују обећањима косовских власти.  На жалост, велика је вероватноћа да Приштина неће одолети искушењу да покуша да насилно потчини српске рејоне Косова без обзира на прецизиране обавезе из споразума од 5. августа и да се уздржи од будућих оружаних акција.

     Позивамо ОУН, НАТО и ЕУ који су присутни у Покрајини да покажу максимално одговорност у циљу спречавања сличног сценарија. Савет безбедности ОУН у складу са резолуцијом 1244 обавезан је да стално врши контролу ситуације.

9. август 2011. године

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

Jergic's picture
Jergic (није потврђен) 02:43 06.10.2015.

  • +0
Voting is closed.

Meni, kao hriscaninu , nikada nece biti jasna kontraverzna politika SAD prema Muhamedancima. Na Bliskom i Srednjem istoku SAD vojno intervenisu protiv Muslimana, u ime demokratije, a na Balkanu ih podrzavaju. U bivsoj Jugoslaviji podrzali su i naoruzali lokalne Muslimane i dopremili Muhadzedine sa istoka.

Vojnom intervencijom protiv Srbije, SAD su podrzali albanske Muslimane na Kosovu i priznali stvaranje teroristicke drzave Republike Kosovo na teritoriji Republike Srbije - mimo svih konvencija medjunarodnog prava i Ujedinjenih Nacija.

Egzistencija srpska drzava i narod doveden je u pitanje. Nastojanja srpske vlade da pregovorima spase sto se spasiti moze, ne nailazi na podrsku SAD , ni iz umanitarnih, niti ljudskih prava, niti manjinskih prava Srba na Kosovu.

Ambivalentnost situacije Srbije u nameri da udje u EU i sacuva Kosovo - koje su priznale i brojne evropske drz, objektivno ogranicava zalaganje srpske vlade svom snagom da sacuva jos sto se sacuvati moze. U tom nastojanju jedino Rusija moze da pomogne, ali naravno ne vise od onog sto Srbija trazi.

Додај коментар