Руска православна црква тражи да се Јулијански календар врати у општу државну употребу

ЗАХТЕВ ФОРМУЛИСАО ПРВИ ЗАМЕНИК ОДЕЉЕЊА ПАТРИЈАРШИЈЕ ЗА МЕДИЈЕ И ОДНОСЕ СА ЈАВНОШЋУ

Александар Шћипков са

патријархом Кирилом

* Александар ШЋИПКОВ: „Пред нама је задатак да Јулијански календар вратимо у општу употребу, да се вратимо на стање пре 1917. године. Тежимо националном јединству, укључујући јединство верника и неверујућих. И једни и други имамо заједничку историју, једну традицију и једну државу. Време је да се руска држава и друштво врате свом родном календару“

_________________________________________________________

         ЈУЛИЈАНСКИ календар у Русији треба увести у општу, дакле – и државну, цивилну употребу, изјавио је Александар Шћипков, први заменик председника Синодалног одељења Руске православне цркве за односе са јавношћу и медије.

       „Пред нама је задатак да Јулијански календар вратимо у општу употребу, да се вратимо на стање пре 1917. године. Тежимо националном јединству, укључујући јединство верника и неверујућих. И једни и други имамо заједничку историју, једну традицију и једну државу. Време је да се руска држава и друштво врате свом родном календару“, нагласио је Шћипков.

       Он је додао да Русија живи у бившој „совјетској матрици“, али има право да „поврати интегритет календара“.

       „Имамо историјско право на то, као што имамо право и морамо да вратимо оригинална имена улица и градова. Право на богослужење мора бити потпуно, а свакако укључује и питање календара“, рекао је представник Руске православне цркве.

       Либерално-демократска партија Русије је 2017. године поднела Државној Думи нацрт закона о преласку РФ на Јулијански календар, на – како је у образложењу своје иницијативе навела - „систем рачунања времена у коме се узима да трајање једног циклуса Земљине револуције око Сунца износи 365,25 дана, са преступном сваком четвртом годином."

       ЛДПРФ је тада указала и да се Јулијански календар историјски користио у Русији све до „преузимања власти од стране бољшевика 1917. године“.

       Државна Дума 2020. није подржала предлог закона ЛДПРФ о преласку Русије са Грегоријанског на Јулијански календар.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари