Бог је ђаволу и истину забранио

Беседа  Патријарха Кирила после Богослужења у црквеном дому духовне академије св. Јована Богослова у Санкт – Петерсбургу

Превела: Ксенија Трајковић

 

о Никакав новац, никакав луксуз, никакав комфор и никаква власт не могу донети Божији мир

о Увек ће се наћи они који ће, кад се за грех каже да је грех, оптуживати и свештенике и Цркву

 

          29. мај 2011. г.

ГОСПОД је забранио злом духу чак и истину да говори. У извесном смислу, све што Црква чини јесте борба са злим духом који најчешће говори неистину, који формира лажна, опасна уверења, стереотипе понашања, такозване вредности овог света. Међутим, речи које се при том изговарају увек су веома увредљиве! Оне имају неку логичку основу, некакву мотивацију која је за људе често привлачна. И како ту схватити да то није дух Божји већ да је дух ђаволски!

Сваки свештеник је позван да људима доноси Божију истину. Ви који се овде образујете треба да схватите да то неће пратити комфоран и лак живот. Увек ће се наћи они којима се то неће допадати, увек ће се наћи они који ће, кад се за грех каже да је грех, оптуживати вас и Цркву. У том смислу свако ко ступа на пут служења предодређује себе на неко исповедништво.

Данас нису потребни подвизи попут оних какве су у тешко време чинили наши очеви и дедови, када се за веру и Бога могао и живот изгубити. Али, данас се не захтева ништа мање чврстине, мудрости, пастирске будности и љубави да би се тихим, смиреним, али јасним гласом људима помогло да разумеју где је Божија истина. Да схвате да без те истине не може бити пуноће људског живота и да никакв новац, никакав луксуз, никакав комфор и никаква власт не могу донети Божији мир. А Божији мир се управо одражава у срцу човековом као љубав, радост, душевни мир – оно што називамо обичним људским језиком „срећа“.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари