Окултне теорије су јерес

Поздрав Патријарха Кирила учесницима XXII Свеправославног саветовања „Облици и манифестовање савременог окултизма“

Превела: Ксенија Трајковић

          1. новембар 2010. г.

   СРДАЧНО поздрављам учеснике редовног свеправославног саветовања које је организовала Еладска Православна Црква са циљем да се пажња јавности усмери на проблем ширења лажних учења и псеудо религија.

   Окултна учења доказују постојање тајног знања које је, наводно, способно да објасни природу света и човека. Ова идеја није нова. Историчарима Цркве добро је познато да су почетком хришћанске ере на поседовање езотеричног знања претендовали следбеници гностичког покрета. То учење осуђено је као јеретичко. Током свих наредних векова Црква је настављала борбу са сличним опасним правцима налажући својим верницима да строго следе Истину Божијег Откровења и клоне се празних разговора и спорова лажно названог знања. (1 Тим. 6:20).

   Један од разлога повећаног утицаја окултних теорија на ум и душе наших савременика јесте губљење повезаности са светоотачким духовним наслеђем. Неукорењени у црквеном Предању људи настоје да својом снагом савладају мучно одсуство духовности савремене масовне културе, али, немајући поузданих оријентира који означавају пут према Истини, често се преваре и нађу у мрежи заблуда.

   Представници окултних друштава често злоупотребљавају наивност људи и њихову неупућеност користећи хришћанску терминологију и називајући „црквом“ организације које оснивају. Такви покрети представљају опасност за читаво друштво због подривања вишевековне традиције и поткопавања културног идентитета народа.

   Ради супротстављања ширењу лажи и искушења, потребно је да активно проповедамо Христово Јеванђеље, оснивамо школе о основама хришћанске вере и помогнемо жртвама езотеријских секти. Важно је да се чланови Цркве моле за просвећење заблуделих и њихово сједињавање са спаситељским православљем.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари