РПЦ: Патријарх Вартоломеј је изазвао раскол у Православљу попут оног из XI века

„ПРЕ ДЕВЕТ ВЕКОВА СУ СЕ СУКОБИЛИ ЦАРИГРАДСКИ ПАТРИЈАРХ И ПАПА И ДОШЛО ЈЕ ДО ПОДЕЛЕ“

* Митрополит волоколамски Иларион који у РПЦ руководи спољним црквеним везама и односима: „Кривицом цариградског патријарха створена је ситуација канонског хаоса у светском православљу. Ситуацији у којој свака помесна црква треба да се определи са ким је: са канонским православљем или са расколницима и самоосвећенима

* Додатно је нагласио: „Јерарси Цариградске патријаршије стално нам говоре: `Украјинска аутокефалност је свршен чин`. Па, пошто је то тако, онда је и подела у светском православљу - свршен чин“

____________________________________________________

       ТРЕНУТНА ситуација у православљу подсећа на раскол из 11. века, када је свађа цариградског патријарха и папе довела до вишевековне поделе цркве која траје све до данас, оценио је митрополит волоколамски Иларион који у РПЦ руководи спољним црквеним везама и односима.

       У интервјуу новинској агенцији РИА Новости, прво је подсетио да је 2019. године Патријарх Александријски и целе Африке Теодор Други признао је расколничку Православну Цркву Украјине. А да је Синод Руске православне цркве претходних дана одлучио да формира Афрички егзархат РПЦ.

Митрополит Иларион

       Митрополит Иларион је у наставку указао:

       „Кривицом цариградског патријарха створена је ситуација канонског хаоса у светском православљу. Ситуацији у којој свака помесна црква треба да се определи са ким је: са канонским православљем или са расколницима и самоосвећенима. Наша црква је направила свој избор, а захвални смо оним помесним црквама које чврсто чувају свете каноне“.

       Нагласио је да Руска православна црква жали због поделе у светском православљу, до које је дошло услед признања расколничке цркве у Украјини од стране Цариградске патријаршије. Па наставио:

       „Ова ситуација заиста веома подсећа на догађаје из средине 11. века. Тада су се сукобили цариградски патријарх и папа. Дошло је до поделе. Не мислим да су папини легати, који су оставили екскомуникациону булу на трону Саборне цркве Свете Софије помишљали да ће раскол трајати вековима. А и да је цариградски патријарх - предузимајући узвратне мере - једва могао да замисли дуги раскол. Али, цркве су кренуле својим путем. Вековима је нарастало отуђивање и тек су девет столећа касније почели стидљиви покушаји зближавања“.

Вартоломеј ставља потпис на фатални

томос украјинским расколницима

       Иларион је у име РПЦ предочио Вартоломеју и Теодору да први корак за излазак из постојећег стања мора бити повратак на стање у којем су биле православне цркве до 2018. године, када су одлуке доношене саборно:

       „Али, тешко је замислити да би Цариградски патријарх желео да се врати на то стање. Он сада верује да има право да доноси одлуке без консултација са другим црквама, против њихове воље и на њихову штету. А јерарси Цариградске патријаршије стално нам говоре: `Украјинска аутокефалност је свршен чин`. Па, пошто је то тако, онда је и подела у светском православљу - свршен чин“.

       Иларион је додао да се РПЦ моли за просветљење цариградског патријарха и оних архијереја који су под његовим притиском признали раскол.

Теодор Други

       „Сматрамо да саборни ум цркве може да излечи раскол у светском православљу. Али, на ствари морамо гледати реално: у условима када су саборни механизми на међуправославном нивоу уништени - то је тешко очекивати“.

       Александријску цркву је основао апостол и јеванђелист Марко, а 451. године добила је статус патријаршије.

       Њена канонска територија данас су земље Северне, Централне и Јужне Африке.

       Александријска патријаршија сада има 27 митрополија и четири епископије.

       Старешина цркве је Патријарх александријски и све Африке Теодор Други.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари