Почиње прелазак епархија прогоњене Украјинске православне цркве под крило Московске патријаршије

ПРВА ДИРЕКТНИ УЛАЗАК У САСТАВ РПЦ ЗАТРАЖИЛА БЕРДЈАНСКО-ПРИМОРСКА ЕПАРХИЈА

У центру је митрополит Јефрем

који "евакуисао" у Украјину

* Московски стручњак за религије Роман ЛУНКИН: „Сада се може створити преседан да епархија напусти УПЦ и пређе у РПЦ без икаквих међукорака. Ситуација у Бердјанску је посебна – владика Јефрем је побегао из града на територију Украјине због огромног притиска украјинских националиста. Зато нема смисла да се свештенство у епархијама у новим регионима Руске Федерације претвара да остаје верно УПЦ

* „Ако РПЦ укључи Бердјанску епархију у састав Московске патријаршије, то неће нарушити никаква црквена правила која су на снази између УПЦ и РПЦ“

_________________________________________________________

          СВЕШТЕНИЦИ Бердјанско-приморске епархије канонске Украјинске православне цркве затражили су од Патријарха Руске православне цркве Кирила да их прими у РПЦ.

          Свештенство бивших административних области Украјине које су прошле године ушле у сассстав Руске Федерације већ су тражило да се врате у крило Руске православне цркве, али је врх РПЦ био суздржан. Међутим, сада се ситуација темељно изменила.

          Митрополит бердјански и приморски Јефрем напустио је своју паству и побегао на територију коју контролише кијевски режим. А епархија не може без епископа, па је свештенство гласањем одлучило да се обрати патријарху Кирилу са захтевом да прихвати епархију Бердјанску и Приморску у крило Московске Патријаршије.

          Московски експерт за религиије Роман Лункин оценио је да режим Валдимира Зеленског намерно доприноси уништењу УПЦ и да зато није никакво изненађење што део православног свештенства покушава да пронађе заштиту у Русији.

          „Апел свештенства Бердјанска са молбом да буде примљено у Руску цркву може радикално променити статус УПЦ на територији Руске Федерације. Раније су Ровенска и Кримска епархија изразиле жељу да буду под директном контролом патријарха Кирила, али формално и даље остају у УПЦ, као и православље Донбаса“, рекао је Лункин, који је руководилац Центра за проучавање. религије и друштва у Институту Европе Руске академије наука.

          И додатно објаснио: „Сада се може створити преседан да епархија напусти УПЦ и пређе у РПЦ без икаквих међукорака. Ситуација у Бердјанску је посебна – владика Јефрем је побегао из града на територију Украјине због огромног притиска украјинскиох националиста. Власти у Кијеву све оне који су у новим областима РФ остали са својом пастом називају издајницима. Зато нема смисла да се свештенство у епархијама у новим регионима Руске Федерације претвара да остаје верно УПЦ, пошто сама Црква више није у стању да их заштити“.

          Лункин посебно наглашава:

           „Ако РПЦ укључи Бердјанску епархију у састав Московске патријаршије, то неће нарушити никаква црквена правила која су на снази између УПЦ и РПЦ. Још у мају 2022. године, Савет УПЦ је наредио епархијама да саме одлуче како да управљају црквеним животом у критичној ситуацији. Пријем бердјанске епархије може подстаћи прелазак у РПЦ епархија Крима, као и оних у новим регионима Руске Федерације“.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари