Патријарх Кирил позвао Франциска и Гутереша да спрече насиље над Кијево-печорском лавром

АПЕЛОВАО И НА ПОГЛАВАРА АНГЛИКАНСКЕ ЦРКВЕ И ВРХ СВЕТСКОГ САВЕТА ЦРКАВА

         РУСКИ патријарх Кирил је апеловао на папу Франциска и генералног секретара Уједињених нација (УН) Антонија Гутереша да спрече протеривање монаха Украјинске православне цркве (УПЦ) из Кијево-печорске лавре.

         Истовремено се обратио и поглаварима помесних православних цркава, бројним верским личностима и представницима међународних организација са порукама у којима је изразио дубоку забринутост због „наглог повећања државног притиска на православне хришћане Украјине“.

         Кирил је подсетио на понижавајуће претресе манастира које су организовале специјалне службе Украјине у новембру 2022. године и раскид уговора са манастиром о коришћењу два највећа храма манастира 31. децембра 2022. године.

         Папу је позвао да учини све што може да се спречи принудно затварање манастира, што би довело до кршења права милиона украјинских верника на слободу вероисповести.

          Поред папе и Гутереша, апели су упућени и патријарху Коптске цркве Тавадросу Другом, поглавару Англиканске цркве Џастину Велбију, генералном секретару Светског савета цркава др Џерију Пилеју и ОЕБС-у.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари