Запловио први руски ратни брод наоружан хиперсоничним „Цирконима“

ФРЕГАТА „АДМИРАЛ ГОРШКОВ“ ИМА 16 УНИВЕРЗАЛНИХ РАКЕТНИХ ЛАНСЕРА – НОСИ И „КАЛИБРЕ“

* Министар одбране РФ Сергеј Шојгу изјавио да „Циркони“ сигурно пробијају сваки систем ПВО и противракетне одбране јер лете и до хиљаду километара брзином до 9 маха

* Министарство одбране РФ је наручило још 18 фрегата исте класе. Тренутно има још само једну („Адмирал флоте Касатонов“), али у току је градња – шест, а у припреми – пет

___________________________________________________________

       ВЛАДИМИР Путин дао је команду-дозволу да светским морима заплови фрегата „Адмирал Горшков“ наоружана најновијим руским хиперсоничним ракетним системима „Циркон“ који могу да потапају америчке носаче авиона, а и да уништавају циљеве на обали и стотинама километара у залеђу.

       Руски лидер није открио где ће бити зона борбеног дежурства „Горшкова“. Само је указао да ће то одређивати  „интереси безбедности земље“.

       Путин је поново указао да нико у свету нема ништа слично „Циркону“.

       Министар одбране РФ Сергеј Шојгу изјавио је да „Циркони“ сигурно пробијају сваки систем ПВО и противракетне одбране јер лете и до хиљаду километара брзином до 9 маха.

       При градњи „Адмирала Горшкова“, који је пројектован за 30 аутономне пловидбе, коришћене су стелт технологије.

       Опремљен је радаром високих перформанси, оптоелектронским системима за контролу  ваздушног простора и морске површине, моћним сонарима и савременим интегрисаним системима за електронско ратовање и ометање.

       Фрегата носи и крстареће ракете Калибар-НК.

       Русија „Цирконе“ већ производи серијски.

       Министарство одбране РФ је наручило још 18 фрегата исте класе.

       Тренутно има још само једну („Адмирал флоте Касатонов“), али у току је градња – шест, а у припреми – пет.

       Све ће, као и „Горшков“, имати по 16 лансирних ћелија 3С14 које једнако могу испаљивати „Калибре“, противбродске ракете „Оникс“ и „Цирконе“.

       Све те фрегате имаће и противподморничко и противторпедно оружје и носиће по један или два хеликоптера.

       Биће то противподморнички хеликоптери Ка-27ПЛ или радарски патролни хеликоптери Ка-31 који су у стању да откривају циљеве и иза хоризонта.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари