„Лајнер“ моћнији и од „булаве“ и од западних конкурената

Руска армија ствара поморске стратешке ракете на чврсто гориво

  • „Лајнер“ је у стању да носи до 12 нуклеарних глава мање снаге (до 150 килотона), или четири бојеве главе средње снаге
  • „Булава“ може да носи „само“ шест бојевих глава мање снаге
  • „По свом енергомасивном савршенству (однос масе борбеног терета ракете према њеној стартној маси, у поређењу са даљином лета), „лајнер“ надмашује све савремене стратешке ракете на чврсто гориво Велике Британије, Кине, Русије, САД и Француске.
  • По борбеној опремљености (четири блока средње снаге) не уступа америчкој интерконтиненталној ракети Трајдент-2“ - саопштио  руски Држвни ракетни центар „Макејев“

      РУСИЈА је створила нову, супермоћну поморску стратешку ракету „лајнер“, саопштио је Државни ракетни центар „Макејев“ из Чељабинска.

      Нова ракета по својим карактеристикама двоструко надмашује до сада најјачу „булаву“, или „лајнерову“ претходницу – „сињеву“. На тај начин, Русија је продужила функционисање своје северо-западне групе подморница пројекта 667БДРМ „делфин“, за најмање 15 до 20 година.

      Међутим, технички подаци за нову ракету на течно гориво још увек су строго чувана тајна руске војске. Познато је тек да је ракета у стању да носи до 12 нуклеарних глава мање снаге (до 150 килотона), или четири бојеве главе средње снаге. То је значајан напредак у поређењу са „булавом“, која може да носи само шест бојевих глава мање снаге, док је „лајнер“ способан да носи и комбиновано, бојеве блокове мање и средње снаге истовремено.

      „По свом енергомасивном савршенству (однос масе борбеног терета ракете према њеној стартној маси, у поређењу са даљином лета), ракета „лајнер“ надмашује све савремене стратешке ракете на чврсто гориво Велике Британије, Кине, Русије, САД и Француске. А по борбеној опремљености (четири блока средње снаге) не уступа америчкој интерконтиненталној ракети Трајдент-2“, саопштава Ракетни центар „Макејев“.

      Прва успешна лансирања „лајнера“ извршена су још 20. маја, али јавност није била обавештена о овом догађају. Тада је објављено само о тестирању балистичке ракете на течно гориво „сињева“, коју руска Ратна морнарица користи још од 2007. године.

      Према доступним подацима, највероватније је да је „лајнер“ дубоко модернизована верзија „сињеве“, а не потпуно нова генерација ракета, оцењују војни експерти. Ову информацију потврдио је и неименовани представник руског Министарства одбране, који је изјавио да је нова ракета „усавршена `сињева` (РСМ-54), али да је некоректно упоређивати је са `булавом`“.

      Јер, упозорава представник Министарства, „лајнер“ је ипак ракета на течно гориво, а „булава“ на чврсто, и подсећа да је руска војска кренула путем стварања поморских стратешких ракета на чврсто гориво. Почетком јула, после успешног тестирања „булаве“, министар одбране Анатолиј Сердјуков издао је наредбу о почетку серијске производње ових ракета, које треба да чине основу поморске групације стратешких снага Русије до 2045. године. Почетак серијске производње „булаве“ до сада је одлаган због половичног успеха тестирања, јер је званично успело само седам од 14 покушаја.

      Ипак, руске војне власти демантовале су информације по којима „лајнер“ треба да замени „булаву“ услед недовољне поузданости. Почетак серијске производње сведочи да ће руска Ратна морнарица сада добити не једну, већ две нове стратешке ракете. Уз већ постојећу „сињеву“, нуклеарна моћ Русије на светским океанима биће гарантована бар у наредне три деценије.

 


Слични садржаји

Коментари