Војске Русије и Белорусије ће правити „заштитне куполе“ против дронова

КАО ГЛАВНИ „АЛАТ“ КОРИСТИЋЕ ПРЕНОСНЕ ПВО СИСТЕМЕ „ВЕРБА“ („ВРБА“)

* Усавршене «Врбе» сада имају много осетљивију главу за навођење са знатно повећаном способношћу да се носе са малим циљевима попут дронова. Реч је о новој ракети чије су се могућности удвостручиле, посебно на удаљеностима већим од три километра

* Министарство одбране РФ објавило да ће 1. гардијска тенковска армија Западног војног округа потпуно прећи на нове „Врбе“ пре краја 2022. године

_____________________________________________________

       ВОЈСКЕ Русије и Белорусије ће у оквиру своје скоре вежбе „Савезничка одлучност-2022“ уходавати свој нови систем заштите од беспилотних летелица.

       Као главни „алат” за то користиће преносне ПВО системе „Верба“ («Врба»).

       Ти системи ће за време вежбе бити распоређени на великом простору како би заједно чинили заштитну куполу.

       Поред тест-пресретања самих дронова, биће проверавана и ефикасност „Врба“ у борби против навођених авио-бомби и других пројектила.

       У маневре ће бити укључене и ПВО-нишанџије из Источног и Западног војног округа.

       Заменик министра одбране РФ Алексеј Криворучко октрио је да су Оружане снаге Русије у четвртом кварталу прошле године добиле један бригадни комплет преносног противваздушног ракетног система „Верба“.

       У децембру је Министарство одбране РФ објавило да ће 1. гардијска тенковска армија Западног војног округа потпуно прећи на нове „Врбе“ пре краја 2022. године.

       «Врбе» сада имају много осетљивију главу за навођење са знатно повећаном способношћу да се носи са малим циљевима попут дронова.

        Реч је о новој ракети чије су се могућности удвостручиле, посебно на удаљеностима већим од три километра.

       Нове «Врбе» се могу повезати у јединствен систем са сдругим сегментима противваздушне одбране, укључујући лансере са ракетама дугог домета и од њих добијати тзв. спољно означавање циља.

       «Врбе» сада не реагују на замке јер је главе за навођење њихових пројектила  теже преварити.

       Такође имају већу осетљивост, што вам омогућава да се боље носе са дроновима.

       Стрелци са «Врбама» за кретање по бојишту имају на располагању борбена возила «Тајфун-ПВО» са специјалним луком на крову који им омогућава гађање без заустављања.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари