Војни врх Русије развија ракетни систем С-550 за лов на америчке космичке дронове Х-37

ИМАЋЕ ЗНАТНО ВЕЋИ ДОМЕТ ОД С-400 И С-500 – И ПО ДАЉИНИ И ПО ВИСИНИ

* „Мобилни стратешки ракетни систем С-550 ће бити специјализовани за уништавање балистичких и орбиталних свемирских циљева, пре свега за уништавање нуклеарних бојевих глава интерконтиненталних ракета. Типични циљеви биће му и амерички свемирски дронови Х-37. и хиперсоничне ракете које развија неколико земаља“

________________________________________________________

       МОБИЛНИ противракетни ракетни систем С-550, који се убрзано развија у Русији, моћи ће да обара и америчку свемирску беспилотну летелицу Х-37 која је у стању да носи и нуклеарне бојеве главе,

       Ово су руској новинској агенцији РИА Новости потврдила два извора у војно-индустријском комплексу РФ.

       Војни врх Русије је претходно је објавио да Х-37 могу да носе и неколико нуклеарних бојевих глава и да су свемирски стратешки ударни системи. САД, међутим, тврде да је Х-37 служи само за научне и извиђачке сврхе.

       Чињеница је да су Х-37 способни да маневришу у свемиру и да мењају орбиту. Зато не изненађује што иста агенција објављује:

       „Мобилни стратешки ракетни систем С-550 ће бити специјализовани за уништавање балистичких и орбиталних свемирских циљева, пре свега за уништавање нуклеарних бојевих глава интерконтиненталних ракета. Типични циљеви биће му и амерички свемирски дронови Х-37. и хиперсоничне ракете које развија неколико земаља“.

       Други извор је указао да ће С-550 - да би успешно пресретао такве циљеве – имати и умултифункционални радар великог домета способан да детектује и веома удаљене бојеве главе и свемирске објекте.

       С-550 ће бити модификација система С-500, али са специјализацијом за пресретање балистичких и орбиталних циљева на знатно већим даљинама и висинама.

       Пресретање аеродинамичких циљева биће искључено из задатака С-550.

       У Москви се наводи да је рад на С-550 „прилично одмакао“.

       Тренутно и Русија и Сједињене Државе имају специјализоване противракетне системе способне да успешно, али су ти системи стационарногтипа, са ракетама у шахтама.

       С-550 биће први у свету мобилни противракетни и противсвемирски ракетни систем.

       С-550 биће супериоран америчким система ПРО - THAAD и Aegis с ракетами SM-3Block llB.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари