Русија успешно тестирала електромагнетни топ који погађа мете удаљене до 10 километара

ПРВИ ПРОТОТИП БИО ЈЕ ЕФИКАСАН НА 4-5 ПУТА МАЊИМ РАСТОЈАЊИМА

* `Пуцањ` електромагнетног топа траје милисекунду па `пројектил` стиже до мете фактички тренутно јер се електромагнетно зрачење шири брзином светлости

_________________________________________________________________________

        МАКСИМАЛНИ домет `разорне паљбе` прототипова руских електромагнетних топова по ваздушним циљевима повећан је на 10 километара.

        Повећан је за неколико пута јер је у почетку био – само 1-2 километра.

        Руска државна новинска агенција ТАСС објавила је, позвавши се на властити извор:

        „Испитивања електромагнетног оружја [у Русији] трају од 2015, а последње гађање показало је да ти топови имају борбени домет по летећим метама од 7-8 километара, а да могу да буду ефикасни и до 10 километара».

        Други извор ТАСС открио је да уништавање летелица и на удаљености од 10 километара такви топови обезбеђују спаљивањем њихове електронике.

         Додао је да `пуцањ` електромагнетног топа траје милисекунду и да `пројектил` стиже до мете фактички тренутно јер се електромагнетно зрачење шири брзином светлости.

        Такви руски топови на исти начин `спаљују` и циљеве на земљи и беспилотне летелице.

        Главни проблем таквог оружја и даље је засивност од великих количина електричне енергије, па мобилни ударни електро-топови у блиској будућности неће бити могући.

        Такви топови `пуцају` електромагнетним зрачењем супер-високе фреквенције, па су у стању да у делићу секунде загреју погођени објекат до екстремно високих температура.

        Сједињене Државе су у мају 2016. тестирале свој електромагнетни топ.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари