Руси у Украјини први пут уништили амерички ракетни бацач NASAMS

СВАКИ СЕ `СКРИВА` У КРУГУ СА 12 ЛАНСЕРА КОЈИ СУ УВЕЗАНИ СА ДО ОСАМ РАДАРСКИХ СТАНИЦА

Овако се распореде, као јато

* Московски војни експерт Алексеј ЛЕОНКОВ објаснио зашто је то важно: „То је прототип интегрисаног система противваздушне одбране/ракетне одбране будућности, који ће Американци прво да направе код куће. Све функционише тако што се формира одређено информационо поље у које се примају информације од разних радара и сензора дронова, авиона, хеликоптери или ракета. Систем их анализира и бира један или други лансер који одговара на ваздушни напад. Тако ти комплекси остају невидљиви, пошто се њихови радарски системи не користе дуго“

__________________________________________________________

          РУСКЕ снаге су у Украјини први пут уништиле амерички ПВО-ракетни бацач NASAMS који користи ракете земља-ваздух кратког и средњег домета.

          Формално је норвешко-амерички, али све што је у њему битно – америчко.

          Располаже посебним модуларним системом који повезује „у круг“ до 12 лансера са по шест пројектила које сваки може испалити једним плотуном.

          Лансери су увезани са (до) осам радарских станица AN/MPQ-64F1 и возилом са електро-оптичким системом за претрагу и праћење циљева.

          Уништавање првог NASAMS-а Руси сматрају својим успехом, а московски војни експерт Алексеј Леонков овако објашњава зашто:

          „То је прототип интегрисаног система противваздушне одбране/ракетне одбране будућности, који ће Американци прво да направе код куће, а потом и са својим најближим партнерима и савезницима у Европи. Све функционише тако што се формира одређено информационо поље у које се примају информације од разних радара и сензора дронова, авиона, хеликоптери или ракета. Систем их анализира и бира један или други лансер који одговара на ваздушни напад. Тако ти комплекси остају невидљиви, пошто се њихови радарски системи не користе дуго. Чак као да су фактички по страни. То им омогућава да користе тактику заседе.

          - Да би се открило такво оружје, потребно је прибегавати разним тактикама које га приморавају да открије где се налази. Главни задатак је натерати непријатеља да активира своје системе противваздушне одбране“.

           „Сада смо то успели, па наша тактичка авијација могла да погоди ракетом ваздух-земља. Мислим да је наша тактика била да NASAMS приморамо да профункционише и да само га потом уништили. То значи да смо их `прочитали`. Да смо научили како да их уништавамо“.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари