Герасимов: Ракетама великог домета погодили смо више од 1.300 важних објеката у Украјини

НАЧЕЛНИК ГЕНЕРАЛШТАБА ОС РФ НАСТУПИО ПРЕД СТРАНИМ ВОЈНИМ АТАШЕИМА

Валериј Герасимов

* Валериј ГЕРАСИМОВ: Специјална операција се тренутно изводи на фронту дужине 815 километара, а главни напори Оружаних снага Русије сада су усмерени на ослобађање Доњецке Републике

* Западне земље су од почетка специјалне операције Украјини испоручиле више од 350 тенкова, 1.000 других борбених оклопних возила, 700 артиљеријских система, 100 вишецевних ракетних бацача, 30 хеликоптера, 130.000 противтенковских пројектила и најмање 5.000 беспилотних летелица за различите намене

* „Сједињене Државе сматрају Северноатлантску алијансу једним од алата за заштиту америчких интереса на глобалном нивоу на штету безбедности европских земаља

__________________________________________________________

         ТОКОМ специјалне операције, руске високопрецизне ракете дугог домета погодиле су више од 1.300 важних објеката у Украјини, што је значајно умањило борбени потенцијал украјинске војске и паралисало рад украјинског војно-индустријског комплекса, рекао је генерал армије Валериј Герасимов, начелник Генералштаба Оружаних снага РФ.

       На брифингу за стране војне аташее, рекао је и да је руска оперативно-тактичка и авијација већ уништила 11.000 јединица украјинског наоружања, изводећи око 150 авио-налета дневно.

       Руске јуришне беспилотне летелице досад су, како је навео, откриле око осам хиљада, а уништиле преко 600 украјинских објеката.

       Према речима Герасимова, специјална операција се тренутно изводи на фронту дужине 815 километара, а главни напори Оружаних снага Русије сада су усмерени на ослобађање Доњецке Републике.

       Герасимов је посебно нагласио да су руски ракетни удари парализовали рад украјинског војно-индустријског комплекса.

       Додао је да су западне земље од почетка специјалне операције Украјини испоручиле више од 350 тенкова, 1.000 других борбених оклопних возила, 700 артиљеријских система, 100 вишецевних ракетних бацача, 30 хеликоптера, 130.000 противтенковских пројектила и најмање 5.000 беспилотних летелица за различите намене.

       - САД и њихови савезници доследно повећавају обим војне помоћи Кијеву како би се сукоб одужио. Кумулативна страна финансијска помоћ Украјини достигла је безмало 100 милијарди долара. Највише су дале САД, Велика Британија, Пољска и Румунија.

       Акције НАТО – оценио је Герасимов - повећавају напетост у Украјини. И додао:

       „Сједињене Државе сматрају Северноатлантску алијансу једним од алата за заштиту америчких интереса на глобалном нивоу на штету безбедности европских земаља. Практични кораци за брзу интеграцију Шведске и Финске у алијансу указују на то да Вашингтон настоји, због тобожњих претњи из Русије, да НАТО примакне што ближе нашим границама. Зато се у њега укључују нови сателити“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари