Борисов: Мета удаљена 5 километара уништена ласером за само пет секунди

ТАКВО ОРУЖЈЕ СЕ ТЕСТИРА У БОРБАМА У УКРАЈИНИ – ЗА ОБАРАЊЕ ДРОНОВА

* Потпредседник владе Русије задужен за наоружање Јуриј Борисов открио да „Пересвет“ може да заслепи све непријатељске сателитске извиђачке системе у орбитама до 1.500 километара

* Открио да је у тестирању још моћнији ласер којем је дао име – „Задира“. Пројекат под називом „Задира-16“ први пут је био поменут пре пет година на форуму „Војска-2017“

_________________________________________________________

       РУСИЈА је престигла Американце и цео НАТО на плану хиперсоничног оружја, а изгледа да се то Западу, бар засад, догодило и са борбеним ласерима.

       Владимир Путин је ласер „Пересвет” најавио 2018-те, а отад се нагађало да може да осветли оптичке системе противничких сателита који лете изнад Русије. Међутим, сада је шок добио званичну димензију.

       Потпредседник владе Русије задужен за наоружање – Јуриј Борисов – открио је да „Пересвет“ може да „заслепи све непријатељске сателитске извиђачке системе у орбитама до 1.500 километара, онеспособивши их ласерским зрачењем током лета“.

       Запад има нове и додатне разлоге за узнемиреност. Јер, Борисов је у Државној Думи навео пример недавног теста у којем је мета без посаде уништена ласером на удаљености од пет километара у року од пет секунди.

       Потом је у интервјуу појаснио – и то се може сматрати правом сензацијом – да се такво ласерско оружје „већ тестира током специјалне операције у Украјини у борби против беспилотних летелица“.

       Чак му је дао име – „Задира“.

       Први пут је развојни пројекат „Задира-16“ био поменут пре пет година на форуму „Војска-2017“. Као будуће оружје засновано на новим физичким принципима.

       На њему је радио Сверуски истраживачки институт за експерименталну физику.

"Пересвет"

       Може се само спекулисати о специфичним карактеристикама Задире, али се могу узети у обзир најновија искуства страних конкурената.

       Пре око месец дана, израелска компанија Рафаел објавила је успешно тестирање ласерског оружја Iron Beam, дизајнираног за пресретање беспилотних летелица, артиљеријских, крстарећих и противтенковских пројектила.

       Све je у питању: колико килограма опреме је потребно за стварање једног киловата снаге зрачења?

        Данас су достижне вредности од око 5 кг/кВ, а америчка компанија Lockheed Martin обећава чак суоднос 2 кг/кВ, што се може сматрати фантастичним за некадашњу елементну базу.

       Колика би требала бити снага зрачења да би се ласер сматрао оружјем?

       Творци таквих ласера настоје да буду у стању да одсеку крило авиона или крстареће ракете. А да би био се нешто `спалило` на удаљености од неколико километара, потребна је снага од десетине киловата.

       Данас се најперспективнијом сматра такозвана мономодуларна ласерска технологија предложена у Русији. Делује тренутно и праволинијски и не захтева балистички прорачун.

       Претпоставља се да ће ласери у горњим слојевима атмосфере, а још више у свемиру, где практично нема апсорпције и расејавања зрачења, решавати много тога, ако не и све.

       Сједињене Државе планирају да већ крајем 2022. опремију авионе компактним и лаким тактичким ласерима способним да погађају циљеве удаљене десетинама и стотинама километара.

       У следећој фази, када стратешки ласери буду лансирани у свемир, што ће се неизбежно догодити због намера Пентагона, права вредност новог оружја тек ће се показати.

       У Русији постоји монопол на стварање тактичких и стратешких борбених ласера, а у САД на њима раде Lockheed Martin, Textron, Noгthrop Grummаn, Boeing, Rаytheon и General Atomics...

      Региструјте се на нашем Telegram каналу: https://t.me/faktorga

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари