Држаће под контролом сву Европу и Атлантик

Медведев код Калињинграда пустио у рад савремену радарску станицу

* Радарска станица, чије је стартно дугме притиснуо Медведев, има радијус дејства до 6.000 километара и истовремено може да прати и држи под сталном контролом око 500 различитих `објеката`. Пројектована је да све информације које обради директно шаље главним државним и војним инстанцама, а има задатак и да буде у сталној вези са системом противракетне одбране Москве

* Командант јединица руске Ваздушно-космичке одбране, генерал Олег Остапенко, саопштио је да ће његови потчињени из Калињинграда моћи да држе `на оку` сва лансирања ракета на територији Европе и са бродова и подморница у Атлантику

* За овим ће – нагласио је руски шеф државе – уследити или сарадња у парирању ракетним претњама или ће Русија бити принуђена да предузима заштитне мере. Мере које ће подразумевати и размештање комплексне ударне формације

          РУСКА армија је добила нову савремену радарску станицу типа «вороњеж-ДМ». Али, не било где: у Калињинградској области где треба да буду инсталирани противракетни системи «искандер» које је Дмитриј Медведев предочавајући Вашингтону и Бриселу како ће Москва одговорити на америчку антиракетну ЕвроПРО.

          Станицу која ће бити у функцији упозоравања на ракетне нападе – што уопште није случајно – пустио је у рад сам Медведев. И, при том није пропустио да нагласи да је калињинградски «вороњеж-ДМ» први део одговора Русије на амерички антиракетни штит и да га назове `сигналом западним партнерима`.

          - За овим ће – нагласио је руски шеф државе – уследити или сарадња у парирању ракетним претњама или ће Русија бити принуђена да предузима заштитне мере. Мере које ће подразумевати и размештање комплексне ударне формације. Упркос свему, наглашавам да ова радарска станица није окренута против наши х западних партнера. Њено постојање не затвара врата дијалогу и ми смо спремни да све податке које она буде прикупљала ставимо у функцију општеевропског система противракетне одбране.

          Медведев је поновио да је сад `лоптица` на страни САД  и НАТО  и закључио:» ово је истовремено и понуда за договор и први сигнал наше спремности да адекватно одговоримо на претњу коју ће америчка ПРО представљати за нуклеарни стратешки потенцијал Русије.

          Радарска станица, чије је стартно дугме притиснуо Медведев, има радијус дејства до 6.000 километара и истовремено може да прати и држи под сталном контролом око 500 различитих `објеката`. Пројектована је да све информације које обради директно шаље главним државним и војним инстанцама, а има задатак и да буде у сталној вези са системом противракетне одбране Москве.

          Командант јединица руске Ваздушно-космичке одбране, генерал Олег Остапенко, саопштио је да ће његови потчињени из Калињинграда моћи да држе `на оку` сва лансирања ракета на територији Европе и са бродова и подморница у Атлантику.

          Русија има већ две радарске станице истог типа. Једну у месту Лехтуси, недалеко од Санкт-Петербурга, а другу на југу земље – код Армавира. А још једна ће 2012. профункционисати у јужном Сибиру.

 

Изгледа да Вашингтон и Пентагон полако омекшавају и попуштају

ТОНЕР: Још се надамо да ћемо убедити Русију, врата су отворена

          СЈЕДИЊЕНЕ Државе се још увек надају да ће убедити Русију да противракетни систем ЕвроПРО не угрожава руске интересе и безбедност и остају отворене за сарадњу, изјавио је портпарол Стејт департмента Марк Тонер.

          Да све буде индикативније, Тонер се огласио управо поводом старта радарске станице «вороњеж-ДМ» код Калињинграда.

          «Ми смо упознати увођењем у функцију тог противракетног радара... Међутим, ми се, као и раније, залажемо сарадњу са Русијом у области ПРО. Надамо се да ћемо моћи да уверимо руску страну да је то у нашем обостраном интересу» - поновио је Тонер.

          Председник Русије је 23. новембра – да подсетимо - обнародовао цео комплекс мера војно-техничког и дипломатског карактера којим ће Русија одговорити на ширење система противракетне одбране у Европи. Он је додао да ће Русија, у првој етапи, хитно активирати радарску станицу за одвраћање ракетног напада у свом најзападнијем региону – Калињинградској области – због неопходности да се ојача заштита објеката руских стратешких нуклеарних снага.

          Председник је такође саопштио да ће стратешке балистичке ракете бити опремљене перспективним комплексима за одбрану од ПРО и новим високоефикасним бојевим главама; да ће на западу и југу земље бити инсталирани ударни систем наоружања које ће обезбедити ватрени одговор на европску компоненту америчке ПРО.

          У случају да се догађаји буду одвијали по неповољном сценарију Медведев није искључио могућност напуштања политике разоружања, ревизије раније договорених споразума са САД о ограничавању наоружања и контроле над њим.

          Он је потсетио америчку страну да Русија има и право да раскине споразум о ограничавању стратешког нуклеарног наоружања.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари