Британски научници: Бродове у Бермудском троуглу потапају гигантски лутајући таласи

РЕЧ ЈЕ О ПОЈЕДИНАЧНИМ ТАЛАСИМА КОЈИ МОГУ ДА БУДУ ВИСОКИ И ДО 30 МЕТАРА

* Као `кривци` загонетних нестанака протеклих деценија су помињани: моћне ерупције метана (толико смањују густину воде да бродови напросто утону), инфразвуци које наводно производе таласи и могу на посаду деловати као античке сирене које су морнаре сводиле с ума, брзе и моћне морске струје и `лутајући таласи`

* Направили компјутерску симулацију `ђаволског троугла`, талас-убицу и `брод` назван „Киклоп“. Показало се да `брод` није издржао удар и да је потпуно за само два минута. „Киклоп“ из симулације био  је `копија` америчког брода са истим именом који је 1918-те кренуо из луке Рио де Жанеира за Сједињене Државе. Био је дугачак 180 метара и превозио је 10.000 тона руде магнезијума и 300 путника. Последњи пут је виђен код Барбадоса, а никада нису нађени ни његови остаци, ни тела путника

___________________________________________________________________________________

         НАУЧНИЦИ са Универзитета Саутхемптона проверили су једну од највероватнијих верзија нестајања бродова Бермудском труглу.

         Позабавили су се феноменом „лутајућег таласа“ и своја ткрића унели у документарни филм „Тајна Бермудског треугла“.

         Сам `троугао` чине истурени део Флориде, Бермудска острва и Порторико, а у њему је нестало више и бродова и авиона, па се зато сматра једним од најзагонетнијих и најоопаснијих `тачака` на Земљи.

         Као `кривци` загонетних нестанака протеклих деценија су помињани: моћне ерупције метана (толико смањују густину воде да бродови напросто утону), инфразвуци које наводно производе таласи и могу на посаду деловати као античке сирене које су морнаре сводиле с ума, брзе и моћне морске струје и `лутајући таласи`.

         Указивано је да се ради о појединачним таласима који могу дистизати и 20-30 метара висине, па бродови напросто нису у стању да издрже њихов удар и тону.

         У Саутхемптону су направили компјутерску симулацију `ђаволског троугла`, талас-убицу и `брод` назван „Киклоп“. Симулација је показала да `брод` није издржао удар и да је потпуно за само два минута.

         Истраживањем је руководио Сајмон Босал који је уверен да се нешто слично догађало са свим несталим бродовима.

         „Киклоп“ из симулације је `копија` америчког брода са истим именом који је 1918-те кренуо из луке Рио де Жанеира за Сједињене Државе. Био је дугачак 180 метара и превозио је 10.000 тона руде магнезијума и 300 путника. Али, до САД  није стигао. Последњи пут је виђен код Барбадоса. Никада нису нађени ни његови остаци, ни тела путника

         Британски научници су,међутим, одмах упозорили да `лутајући таласи` не могу бити објашњење за нестајање авиона и да је зато прерано да се говори да је тајна Бермудског троугла потпуно и поздано разјашњена.

         Декан московског Географског акултета Сергеј Доброљубов симулацију британских колега сматра коректном и указује да се појединачни гигантски `лутајући таласи` цсрећу и у другим деловима Атлантика и да достижу до 25 метара висине.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари