Афричке залихе воде 100 пута веће од светских

САХАРА ЛЕЖИ НА ИЗДАШНИМ „ДРЕВНИМ ВОДОНОСНИМ УСЕЦИМА“

  • У Катару се планира се изградња огромног отвореног стакленика у којем ће бити засађена и одгајена шума! За наводњавање њеног дрвећа, поврћа и других засада користиће се морска вода као и питка вода која се налази на дубини од 200 метара под песком

          НАУЧНИЦИ су направили детаљну карту залиха воде испод Сахаре и у другим регионима афричког континента.

          А утврдили су - према резултатима истраживања објављеним у научном издању Environmental Research Letters - вода се налази на 75 м дубине и може 100 пута да премаши количину залиха питке воде на читавој површини Земље.

          Велики део водених залиха се налази на северу Африке.

          Огромна количина воде се налази у древним водоносним усецима. Вероватно је могуће да ће ова подземна изворишта моћи да обезбеде сву неопходну количину воде за пољопривреду и да покрију потребе на целом континенту.

          Међутим, да би та вода могла да се користити биће потребни новац и савремене технологије. Јер, приликом прављења бушотина водене жиле могу бити оштећене.

          Тренутно више од 300 милиона људи у Африци нема приступ чистој пијаћој води. Како саопштава GlobalScience, то није једини начин да се помогне сушним регионима.

          У Катару се, рецимо, планира се изградња огромног отвореног стакленика у којем ће бити засађена и одгајена шума! Дакле: шума у пустињи. Али, то није све.

          За наводњавање њеног дрвећа, поврћа и других засада користиће се морска вода као и питка вода која се налази на дубини од 200 метара под песком. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари