„Вороњеж” види цео свет и нема конкурента ни у САД

РУСИЈА ОБАВЕСТИЛА АЗЕРБЕЈЏАН ДА ВИШЕ НЕЋЕ КОРИСТИТИ БИВШУ СОВЈЕТСКУ ГАБАЛИНСКУ РАДАРСКУ СТАНИЦУ

  • Директор Центра за анализу светске трговине оружјем Игор КОРОТЧЕНКО: Наши нови радари типа „Вороњеж” немају конкурента у другим земљама, па ни у САД. Тактичко-техничке карактеристике тог радара омогућују откривање не само балистичких циљева, него чак и мањих, а и контролу коришћења прецизног класичног оружја потенцијалног противника

         МИНИСТАРСТВО иностраних послова Русије потврдило је да Москва одустаје од даље експлоатације Габалинске радарске станице СССР која је остала натериторији Азербејџана.

         „С обзиром да 9. децембра 2012. престао да вежи споразум  између Руске Федерације и Републике Азербејџан о статусу, принципима и условима коришћења Габалинске радарске станице (типа Дарјал) руска страна од 10. децембра 2012. године прекида експлоатацију ове станице. МИП Азербајџана на време је предата одговарајућа нота преко амбасаде Русије у Бакуу” - саопштио је Александар Лукашевич, званични представник Министарства иностраних послова Русије.

         Лукашевић је прецизирао да Русија од Азербајџана није добила предлог за обнову преговора о продужавању Споразума о закупу Габалинског стратешког радара.

         У изјави МИП-а Азербајџана се истиче да је Баку наводно показао спремност за продужење закупа радара, иако две стране нису постигле споразум..

         Прес секретар председника РФ Дмитриј Песков рекао је да Русија располаже неопходним потенцијалом да обезбеди своју безбедност и без радарске станице у Габали.  

         Са оваквом проценом се слажу и московски војни експерти.

         „Веома је добро што је тако урађено јер ћемо престати да зависимо од Азејбајџана у важном питању као што је систем упозоравања о ракетном нападу. Надам се да закуп неће бити обновљен” - рекао је експерт Института политичке и војне анализе Александар Храмчихин, додавши да се одустајање од коришћења Габалинског радара неће одразити на одбрамбену способност Русије.

         Слично мишљење има и војни стручњак и коментатор Независних новина Павел Фелгенгауер.

Александар Храмчихин

         „То се никако неће одразити на безбедност Русије јер тренутно практично нема никаквих ракетних претњи са југа” - сматра он.

         Овај аналитичар указује да је Габалинска радарска станица грађена за случај „ако Американци уведу атомске подморнице у Индијски океан” и покушају да одатле нанесу ракетни удар по СССР из јужног правца.

         „Тамо сада нема никаквих подморница. У америчкој бази на острву Диего Гарсија нема нуклеарног оружја. Зато неће бити велике штете. Уосталом, постоји Армавирска радарска станица (у Краснодарском крају) која ради у пуном режиму и покрива готово исти тај сектор” - прецизира Фелгенгауер.

         Директор Центра за анализу светске трговине оружјем Игор Коротченко солидаран је са проценама колега да престанак коришћења Габалинске радарске станице у Азербајџану неће имати одраза на безбедност Русије. Чак наглашава да су се могућности домаћих система упозорења о ракетним нападима суштински повећале захваљујући новом типу радара „Вороњеж”.

         „Одлуку о престанку закупа Габалинске радарске станице не треба сматрати неочекиваном. Али, то неће имати негативан утицај на безбедност земље, пошто је изградња и увођење у борбено дежурство нових радара типа „Вороњеж” на територији РФ већ у значајној мери повећало могућности нашег система упозоравања и узбуњивања о ракетном нападу. Како у даљину, тако и у ширину сектора посматрања ваздушно-космичког простора” - изјавио је Коротченко.

         Он сматра да радар високе фабричке припреме типа „Вороњеж” представља јединствени пројекат каквих нема у другим земљама, па ни у САД.

         „Тактичко-техничке карактеристике овог радара омогућују откривање не само балистичких циљева, него и мањих, а и контролу коришћења прецизног класичног оружја потенцијалног противника” - зајључује Коротченко.

         Габалинска радарска станица типа Дарјал 5Н79 налази се у рејону села Зараган Габалинске области Азербајџана. Саграђена је на 680 м надморске висине и изнад је свих насељених места у зони која скенира зрачење објеката.

         Ова радараска станица намењена је за откривање балистичких ракета на трајекторији лета у зони посматрања радара, праћење и мерење координата откривених циљева и сметњи, рачунање параметара кретања праћених циљева на основу података радарских мерења, одређивање типа циља, као и давање информација о стању циља и сметњама. Све то у `аутоматском режиму`.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари