„Сухој” тестирао већ пети ловац пете генерације

ЧЕТВРТИ МОДЕЛ ПАК ФА СВОЈ ПРВИ ЛЕТ ИМАО 12. ДЕЦЕМБРА 2012. ГОДИНЕ

  • ПАК ФА у себи сједињује функције јуришног авиона и ловца, а има минималну радарску, отпичку и инфрацрвену уочљивост

ПОЛЕТЕО је још један – пети по реду - експериментални модел руског ловца пете генерације.

 Нови перспективни фронтовски авион ПАК ФА свој први лет је извео у Комсомољску на Амуру, саопштила је компанија „Сухој”.

„Са фабричке писте узлетео је пети по реду експериментални модел перспективног ловца” - рекао је агенцији Интерфакс представник компаније.

          Према његовим речима, током недавне радне посете Комсомољску на Амуру управо је ова летелица била представљена премијеру Дмитрију Медведеву.

          На аеро-космичкој изложби МАКС-2013 у подмосковском Жуковском, где су посетиоци могли да посматрају врхунске маневре и акробатске летове најновијег ловца, командант руског Ратног ваздухопловства, генерал-потпуковник Виктор Бондарјев, објавио је да ће ПАК ФА у употребу ући 2017. године. 

          Бондарјев је додао да ће крајем ове године нови ловац бити предат Ратном ваздухопловству ради тестирања, а да су сви системи његовог наоружања већ прошли тестирања.

          Први лет експерименталног ловца пете генерације био је 29. јануара 2010. године - такође у Комсомољску на Амуру.

Четврти модел овог ловца свој први лет имао је 12. децембра 2012. године.

          У поређењу са ловцима претходне генерације, ПАК ФА поседује низ јединствених способности, а у себи сједињује функције јуришног авиона и ловца.

          Коришћење композитних материјала и иновационих технологија, заједно са аеродинамичке композицијом авиона и мерама за смањење радарске приметности његовог мотора и целе летелице. До најнижег данас достижног нивоа – и за радарске, отпичке и инфрацрвене „ловце“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари