„Севернаја верф“ до 2020. гради за Ратну морнарицу РФ по шест корвета и фрегата

ПРВА КОРВЕТА ИЗ СЕРИЈЕ БИЋЕ ДУГАЧКА 104,5 И ШИРОКА 13 МЕТАРА, А МОЋИ ЋЕ ДА АУТОНОМНО ПЛОВИ 30 ДАНА

         СВЕЧАНА церемонија полагања кобилице прве серијске корвете „Проворни“ одржана је у бродоградилишту „Севернаја верф“ у Санкт Петербургу.

         Нови борбени брод, чија је кобилица положена уочи Дана Ратне морнарице Русије, гради се специјално за руску флоту. Како је истакао заменик министра одбране РФ Јуриј Борисов који је присуствовао свечаности, Ратна морнарица Русије и Министарство одбране РФ с нестрпљењем очекују завршетак градње нове корвете, јер тренутно постоји повећана потреба за квалитетним ратним бродовима.

         „Полагањем кобилице серијске корвете „Севернаја верф“ прелази на стално снабдевање Ратне морнарице новом војном техником“ – истакао је заменик главног команданта Ратне морнарице Русије, вицеадмирал Александар Федотенков.

         Корвета „Проворни“  - 12. брод у историји руске флоте са таквим називом - од својих претходника ће се разликовати по параметрима и депласману, као и комплету наоружања.

         Дужина брода износиће 104,5 метра, ширина - 13 метара, депласман – 2.200 тона, аутономност - 30 дана, а предвиђен је за 100 људи. Брод ће бити

         У складу са закљученим уговорима, „Севернаја верф“ до 2020. године треба да изгради и испоручи Ратној морнарици РФ шест корвета, шест фрегата, три брода за снабдевање са својствима ледоломца и два командна брода.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари