Руско „невидљиво око” и за америчке невидљиве авионе B-2 и F-22

МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ РУСИЈЕ УВОДИ НОВИ СИСТЕМ ИЗВИЂАЊА КРАЈЕМ 2013. ГОДИНЕ

B-2 у пратњи два F-22

  • Систем који има ознаку МИИС способан је да прати авионе и бродове на растојањима од неколико хиљада километара, а да при том сам остане непримећен

         УВОЂЕЊЕ многопозиционог извиђачко-информативног система (МИИС) почеће крајем 2013. године.

         Извор из Министарства одбране РФ саопштио је да се тренутно усаглашавају техничка документација и обим финансирања пројекта.

         Саговорник, који МИИС назива „невидљивим оком”, рекао је да је систем способан да прати авионе и бродове на растојањима од неколико хиљада километара. То је толико ефикасан систем праћења какав Русија није имала.

         Представник Министарства одбране је прецизирао да су све техничке карактеристике МИИС поверљиве, иако је објашњив систем његовог рада. „Сви цивилни и војни објекти и у ваздуху имају емитују неколико радио таласа. То су радари, комплекси система навигације GPS и ГЛОНАСС, радио висиномери” - рекао је извор из министарства одбране.

         „Пошто МИИС једноставно слуша простор и не зрачи, то значи да протвник не зна да је откривен” - истиче извор. Он је још додао да се ни амерички авиони B-2 и F-22, који су иначе неприметни, неће моћи сакрити од овог система.

         Да би се елементи „свевидећег ока” поставили - довољно је неколико десетина квадратних метара простора. У основи: за антену. Постављени систем биће неприметан како за ваздушно тако и за космичко извиђање.

         Извор је такође саопштио да су прва испитивања МИИС обављена пре три године. Тада су „на нишану” система - који је постављен у Московској области - били авиони и бродови руске Ратне морнарице.

         „Свевидеће око” пратило је тада објекте који су летели над Баренцовим морем. Кад су састављене координате систем је погрешио за само неколико метара.

         Постоји и аналог МИИС, његовим пројектовањем се бави британска компанија BAE Systems.

         Овај податак познат је од августа месеца ове године, али су и карактеристике британског система су такође под ознаком тајности.

 

          (Извор: Фонд стратешке културе)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари