Руски тенкови добијају митраљезе-роботе

МИТРАЉЕЗ ЋЕ БИТИ ВЕЛИКОГ КАЛИБРА „КОРД“

И МОЋИ ЋЕ ДА УНИШТАВА И ВАЗДУШНЕ И КОПНЕНЕ МЕТЕ

Кургањец-25

  • Робот-митраљези опремљени телевизијским и термовизијским нишаном који „виде мете“ и дању и ноћу и у било којим временским условима
  • Путању зрна до мете прорачунава компјутер у возилу, који преноси управљачке команде не брзинске електромоторе које померају оружје
  • Маркирање мете и управљање митраљезом врши се џојстиком са радног места оператера на мониторима система за управљање на које слика долази са теле-камера и термографа

          НАЈНОВИЈЕ руско борбено возило пешадије Кургањец-25 и тенк Армата биће опремљени роботом који ћа аутоматски уништавати изабрани циљ: пуцаће сам док мета не буде уништена.

         Ово је московском дневном листу Известија рекао заменик генералног директора концерна Тракторније заводи Михаил Љевшунов. По његовим речима, радови на модулу којим ће се управљати даљински воде се у оквиру производње мових модела војне копнене технике.

         Љевшунов није открио детаље, позвавши се на њихову тајност.

         У исто време, један војни извор испричао је Известијама да ће модул имати митраљез великог калибра „Корд“ произведен у Централном научно-истраживачком институту „Буревесњик“.

         Тај роботизовани митраљез моћи ће да уништава и ваздушне и копнене мете. Захваљујући термографу, систем ће моћи да ради и ноћу и по киши и у магли.

         - Нови модул је сад монтиран на новом борбеном возилу пешадије Кургањец-25, који ће у будућности заменити све оклопне транспортере и борбена возила пешадије. То возило ће први пут бити представљено у септембру 2013. године, на IX Међународном сајму наоружања и војне опреме Russia Arms Expo у Њижњем Тагилу. Осим на Кургањецу, овај модул на даљинско управљање моћи ће да се монтира на новој самоходној хаубици Коалиција и оклопном транспортеру Бумеранг - каже овај извор.

         У команди Копнених снага Известијама је потврђено да постоје планови за увођење роботизованих митраљеза за све врсте технике.  - Тренутно тенкови и самохотке имају митраљезе на отвореном, са обичним нишаном. Да би се из њих пуцало, мора се изаћи напоље, што значи - постати рањив за противника. Роботизовани системи омогућавају пуцање помоћу даљинског управљања, без напуштања возила. Осим тога, аутомазизовани митраљез може да бира мету и да је прати помоћу система за праћење, све док је не уништи. То је нарочито погодно за мете са маневарском способношћу - истакао је представник Копнених снага.

         Он је додао да су робот-митраљези опремљени телевизијским и термовизијским нишаном који „виде мете“ и дању и ноћу и у било којим временским условима. Путању зрна до мете прорачунава компјутер у возилу, који преноси управљачке команде не брзинске електромоторе које померају оружје. Маркирање мете и управљање митраљезом врши се џојстиком са радног места оператера на мониторима система за управљање на које слика долази са теле-камера и термографа.

         - Компјутер одређује врсту мете и њене параметре - брзину, висину, путању, прорачунава корекције с обзиром на ветар и балистику. Тако да посада треба само да изабере мету, а модул остало ради сам - објашњава официр који је учествовао у тестирању.

         Како је Известијама рекао уредник интернет пројекта Отвага-2004 Виталиј Мојсејев, производња ратне технике на бази модула користи се не само у Русији, већ и у целом свету.

         - Финци постављају такве системе на своје оклопне транспортере Патриа, Украјинци - на БТР-3 и БТР-4, Американци - на Страјкере. Што се тиче тенкова, даљинске модуле масовно постављају Американци - на M1A2SEP, Немци - на Leopard 2A7, а Украјинци на Т-84 Оплот. По могућностима, модул Буревестњика неће бити лошији од америчких и немачких, док ће бити бољи од финских, украјинских и др. који немају аутоматско праћење мете - истакао је Мојсејев.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари