Руски оклопни транспортер БТР-82А један од најбољих на свету

ОД НАОРУЖАЊА ИМА АУТОМАТСКИ ТОП 2А72 ОД 30 ММ И ТЕНКОВСКИ МИТРАЉЕЗ ПКТМ калибра 7,62 мм

         РУСКИ оклопни транспортер БТР-82А и украјински БТР-4 једни су од најбољи на свету. Приликом процене узети су у обзир показатељи оклопне заштите, ватрене моћи и мобилности.

         Листу је саставио утицајни међународни часопис Army Technology. У првих десет нашли су се и фински Patria, немачки Boxer, швајцарски Piranha V, аустријски Pandur II, амерички Stryker, турски ARMA и AV8, сингапурски Terrex (који је конструисала ирска компанија Timoney).

         БТР-82А од фебруара званично користи руска армија. Он представља значајно модернизовани оклопни транспортер БТР-80А и превазилази свог претходника практично по свим показатељима. Тежина БТР-82А износи 16 тона.

         Транспортер има дизел мотор на турбо погон јачине 300 коњских снага.

         Има и помоћне дизел агрегате, који омогућавају опреми да ради и кад је мотор искључен. БТР-82А од наоружања има 30 мм аутоматски топ 2А72 и тенковски митраљез ПКТМ калибра 7,62 мм.

         БТР-4 је оклопни транспортер који производи ЈП Харковски конструкторски биро за машиноградњу „Морозов”. Возило може да превози три члана посаде и седам војника.

         Одлике конструкције БТР-4 омогућавају да се од њега праве возила различите намене: командирска, командно-штабна, извиђачка, ремонтно-евакуациона, санитарно-евакуациона, возила за ватрену подршку и др.

         Дизел мотор јачине 500 коњских снага омогућава оклопном транспортеру максималну брзину од 110–120 километара на сат и прелазак до 700 километара.

         БТР-4 има појачану оклопну заштиту. Такође, може се додатно заштитити од аутоматских малокалибарских топова.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари