Руске стратешке снаге почеле размештање ракетних система нове генерације

ПУТИН И МЕДВЕДЕВ СА ВОЈНИМ ВРХОМ ИСПИЛИ - ШАМПАЊАЦ

         ОРУЖАНЕ снаге Русије почеле су размештање стационарног ракетног комплекса нове генерације, рекао је данас председник Русије Владимир Путин.

         Он је, на састанку с члановима владе, подсетио да је Русија недавно поринула у море још једну крстарећу подморницу на нуклеарни погон и додао да сада почиње размештање нове генерације ракетног система, који се чува у специјалним шахтама које су истовремено и њихове лансирне рампе.

         Према Путиновим речима, то је велики догађај за Русију и побољшање њених одбрамбених способности.

         Јачање војно-стратешког потенцијала Русије показатељ је развоја земље у областима и потврда да складног функционисања војне индустрије, Министарства одбране, владе у целини и председничке администрације – подвукао је Путин.

         Премијер Дмитриј Медведев у шали је упитао шефа државе: „Није ли тако озбиљна ствар као што је стављање у борбену функцију ракетног система сметња да се попије шампањац у сусрет Новој години?”

         Путин је на то, у истом тону, узвратио: „Напротив, то је стимуланс да наздравимо. То је добар повод”.

         Командант Руских стратешких ракетних снага (РВСН) Сергеј Каракајев саопштио је још 17. децембра да је почело наоружавање РВСН мобилним ракетама „јарс” и новим стационарним ракетним системом.

         Уколико све буде у реду, 15 интерконтиненталних балистичких ракета „јарс„ у јединицама у Новосибирску и Тагилу, као и стационарни „јарс” систем у Козелску, биће потпуно спремне до краја 2013, рекао је тада Каракајев.

         Каракајев је додао да ће тестирање пројектила РС-26, направљених на основу РС-24 „јарс” бити завршено током 2014. године.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари