Руске авионе пете генерације штитиће од радара златна прашина у стаклу

Изгледи туђих радара да открију опрему у кабини Т-50 смањени чак 250 пута

* Заштитно стакло се прави са три грама злата и од `прашине` индијума и олова – у више слојева. Дебљина једног слоја не прелази 20 нанометара, а сви слојеви имају 90 нм

* Захваљујући овом заштитном слоју сигнал радара противничког ПВО уопште `не види`  кабину авиона, а апаратура која је инсталирана у авиону остаје невидљива за електронкис-систем извиђања противника

          РУСКО Научно-производно предузеће «Технологија» које производи композитне елементе за авионе пете генерације Т-50, патентирало је и почело да користи јединствени `одбијајући слој` који штити стаклену кабину пилота од радиоталаса и сунчевих зрака.

          Захваљујући овом заштитном слоју сигнал радара противничког ПВО уопште `не види`  кабину авиона, а апаратура која је инсталирана у авиону остаје невидљива за електронкис-систем извиђања противника.

          Осим овога, руски пилоти биће заштићени од снажног радарског зрачења авиона који лете поред њих. Међутим, да би стакло кроз које гледа пилот остало прозирно, у изради се користи златни прах.  

          Изумитељи ове технологије рекли су да ће се стакло правити од `прашине` неколико метала – злата, индијума и олова – у више слојева. Дебљина једног слоја не прелази 20 нанометара, а сви слојеви имају 90 нм. Без обзира на тако малу количину метала, изгледи да туђи радари открију опрему у кабини Т-50 смањена је 250 пута!

          Осим решења радарског проблема, златно-индијум-оловни слој решава и други проблем – штити пластичне елементе кабине авиона од утицаја ултраљубичастих и инфрацрвених зрачења.

          Очекује се да ће ново стакло Т-50 добити после обављених испитивања.

          Тачна цена коштања овог слоја се не саопштава, али је неколико пута јефтиније од смог стакла. Да би један авион био опремљен овим новим стаклом потребна су два до три грама злата. 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари