Русија знатно појачава своју Каспијску флотилу

ТОКОМ 2014. ДОБИЋЕ ПЕТ НОВИХ РАТНИХ БРОДОВА

И НЕКОЛИКО ПЛОВИЛА ЗА ПОДРШКУ

        РУСИЈА планира да у 2014. појача своју Каспијску флотилу са пет нових ратних бродова и неколико пловила за подршку.

        Толико бродова током једне године Русија никада раније није поринула у Каспијско море.

        У првом кварталу Каспијска флотила добиће „Град Свијажск“ и „Углич“- два мала ракетна  чамца (МРК) типа „Бујан“ (класификују се као корвете) - и противдиверзантски (ПРДК) вишенаменски чамац „Граченок“, чија тестирања су успешно завршена у децембру прошле године.

        Сем тога, у 2014. флотила ће добити трећи МРК  „Велики Устјуг“ и још један ПРДК. Очекује се да ће додатно стићи брод и седам чамаца за хаваријско-спасилачку подршку.

        „Команда флотиле почела је рад на формирању посада за наведене бродове. Морнари се упућују у Зеленодољск ради обуке и овладавања новим наоружањем и техником“ - наводи се у саопштењу за јавност Министарства одбране РФ.

        Према једном извору, флотила је требало да током 2014. добије четири брода типа „Бујан“, али у саопштењу Министарства одбране о четвртом МРК ништа није наведено. И поред тога, три нова МРК двоструко ће повећати присуство сличних руских бродова у Каспијском мору, што се уклапа у општу слику концентрације наоружања свих пет држава Каспијског базена.

        Проширивање Каспијске флотиле само је мали део плана за јачање ратне морнарице, који Русија реализује, оценио је амерички аналитичар Томас Федишин.

        К. Т.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари