Русија успешно испробала ракету која ће бити „убица ПРО”

ПРВИ ПУК ОПРЕМЉЕН РАКЕТНИМ КОМПЛЕКСИМА „РУБЕЖ” БИЋЕ ФОРМИРАН 2014.

Генерал-пуковник Владимир Зарудницки

  • Потпредседник Владе Русије Дмитриј РОГОЗИН: „Ни савремена ни перспективна америчка средства противракетне одбране неће моћи да спрече ову ракету да погоди директно у циљ” 

         НОВИ руски ракетни комплекс стратешке намене „Рубеж” стићи ће у ракетне јединице до краја године, а дислоцирање првог пука наоружаног тим системима ће почети 2014., саопштио је начелник Главне оперативне управе Генералштаба Оружаних снага Русије генерал-пуковник Владимир Зарудницки.

         „Тај перспективни ракетни комплекс ће поседовати битно проширене могућности у односу на постојеће комплексе. Имаће и побољшане маневарске карактеристике, што ће значајно проширити потенцијал стратешких нуклеарних снага Русије при решавању задатака стратешког обуздавања”, изјавио је Зарудницки за време сусрета предедника Русије Владимира Путина са представницима војске.   

         Сусрет са официрима је уприличен поводом њиховог постављања на више дужности и доделе виших војних чинова.  

         За време сусрета Запрудницки је испричао шефу државе о тестирањима „Рубежа”.

         У суштини, док га Зарудницки није изговорио - име тог комплекса није било непознато.  

         „У оквирима усвојеног плана изградње Оружаних снага РФ био је изведен пробни старт перспективног ракетног комплекса „Рубеж” са међуконтиненталном балистичком ракетом повећане прецизности гађања”, изјавио је Зарудницки у Путиновом присуству.   

         Према његовим речима, том приликом је била испробана и „нова ратна опрема”.  

         Зарудницки је прецизирао да је то четврти старт у серији проба овог ракетног комплекса.  

         „Резултати лансирања се оцењују као успешни, сви блокови су достигли свој циљ. За завршетак испитавања потребан је још један старт, а планиран је за текућу годину. Након тога ће се ракетни комплекс „Рубеж” користити у Ракетним стратешким снагама”, рекао је он.   

         Уочи Путиновог сусрета са високим официрима Русија је успешно испробала нове међуконтиненталне ракете.  

         „Са државног централног полигона Капустин Јар у Астраханској области успешно је лансиран прототип нове међуконтиненталне балистичке ракете. Ракета је стартовала са покретне лансирне рампе”, наглашава се у саопштењу војног ресора.  

         Коментаришући ову информацију, потпредседник Владе Русије Дмитриј Рогозин назвао је ове ракете „убицама ПРО”.  

         „Ни савремена ни перспективна америчка средства противракетне одбране неће моћи да спрече ову ракету да погоди директно у циљ”, подвукао је потпредседник.  

 

         M. Петрова

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари