Русија први пут у 21. веку има нуклеарни паритет са САД

ИЗЈЕДНАЧИЛА СЕ И ПО БРОЈУ НОСИЛАЦА НУКЛЕАРНОГ ОРУЖЈА

И ПО БРОЈУ БОЈЕВИХ ГЛАВА

Руска балистичка ракета

  • Повећање повезано са појавом нуклеарних подморница нове класе 955 у Ратној морнарици Русије, које су опремљене ракетама „Булава“ са неколико бојевих глава, као и са заменом интерконтиненталних балистичких ракета „Топољ-М“ ракетама „Јарс“ са три бојеве главе

        ПРВИ пут у XXI веку Русија се изједначила са САД по броју носилаца нуклеарног оружја у оквиру Стратешких нуклеарних снага и по броју бојевих глава, наводи лист „Ведомости“, позивајући се на Стејт департмент.

        Повећање количине нуклеарног наоружања у Русији везано је за појаву нуклеарних подморница нове класе 955 у Ратној морнарици Русије, које су опремљене ракетама „Булава“ са неколико бојевих глава, као и за замену интерконтиненталних балистичких ракета „Топољ-М“ за ракете „Јарс“ са три бојеве главе.

        Паритет је постигнут и захваљујући успоравању темпа отписа ракета „Топољ“, објаснио је руководилац пројекта „Руско нуклеарно наоружање“ Павел Подвига.

        У 2000-тим годинама бележене је тенденција смањења руских нуклеарних снага бржим темпом него америчких, пошто су се у Русији брже отписивали носачи којима је истекао век трајања.  

        До 2018. године, када ће за обе стране ступити на снагу ограничења предвиђена Споразумом о ограничењу стратешког офанзивног наоружања требало би да се задржи овакав паритет између стратешких нуклеарних снага Русије и САД.

        Руско-амерички споразум о ограничењу стратешког офанзивног наоружања потписан је 2011. године.

        Према њему, САД и Русија треба да смање укупан број нуклеарних нуклеарних бојевих глава на 1.550 комада, од којих у приправности може да се налази највише 800.

        Број стратешких носача, интерконтиненталних балистичких ракета, балистичких ракета на подморницама и тешких стратешких бомбардера у полуприправности треба да буде смањен на 700.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари