Русија пребацила у Киргизију нову партију Су-25

АВИО-БАЗА КАНТУ ПРУЖА ВАЗДУШНУ ПОДРШКУ КОПНЕНИМ ОПЕРАЦИЈАМА ЗАЈЕДНИЧКИХ СНАГА ОДКБ ЗА БРЗО РЕАГОВАЊЕ

Јуришни авиони Су-25

          У РУСКУ авио-базу у граду Кант у Киргизији стигла је још једна партија авиона Су-25 из Русије.

          „Јуришни авиони Су-25 извршаваће све задатке предвиђене планом обуке за 2014. годину - изјавио је командант одреда борбених авиона Игор Мордовкин. - Лет су извели пилоти авио-базе, што још једном потврђује њихову спремност за извршавање борбених задатака.

          Су-25 који су стигли у Киргизију прошли су капитални ремонт. Зато имају осетно продужени век трајања, што ће омогућити да се користе у пуном обиму.

          Планове да се авио-база ојача борбеним и школским авионима саопштио је у октобру ове године, током прославе десетогодишњице базе, командант јединица потчињених другој команди Ратног ваздухопловства и ПВО Централног војног округа генерал-поручник Виктор Севостјанов. По његовим речима, таква одлука је донета у складу с наредбом министра одбране Русије армијског генерала Сергеја Шојгуа.

          Севостјанов сматра да још увек не постоји потреба за повећањем броја војника у авио-бази.

          База Канту је отворена у октобру 2003. године, а отварању су присуствовали председник Киргизије Аскар Акајев и председник Русије Владимир Путин.

          Њен главни задатак је пружање ваздушне подршке копненим операцијама Заједничких снага за брзо реаговање Организације за колективну безбедност (ОДКБ), уништавање људства и лаких оклопних возила противника.

          Ове године војници и авиони базе учествовали су у војним вежбама у Киргизији под окриљем ОДКБ „Гром-2013“ и „Ала-Тоо Антитерор-2013“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари