Русија добија и пилотску групу за школско-борбене авионе Јак-130

А ВЕЋ ИМА „РУСКЕ ВИТЕЗОВЕ” У АВИОНИМА СУ-27, „СТРИЖЕ” У ЛОВЦИМА МИГ-29, „СОКОЛОВЕ РУСИЈЕ” И ХЕЛИКОПТЕРКУ ГРУПУ „БЕРКУТИ”

         МИНИСТАР одбране Русије Сергеј Шојгу подржао је одлуку о стварању нове пилотске групе за школско-борбене авионе Јак-130. Ратно ваздухопловство Русије жели да закључи још један уговор о купопродаји тих летелица.

         „Министар одбране је прихватио наш предлог. Ми се спремамо” – изјавио је главнокомндујући Ратног ваздухопловства Русије Виктор Бондарев  током обиласка фабрике за производњu авиона у Иркутску. Он је прецизирао да ће то бити нова пилотска група, уз постојеће групе Ратног ваздухопловства – „Руске витезове” у авионима Су-27, „Стриже” у ловцима МиГ-29, „Соколове Русије” и хеликоптерску групу „Беркути”.

         Бондарев  је истакао да су у фази припреме све организационе одлуке за стварање нове пилотске групе.

         „Кад све буде готово, обавезно ћемо вас позвати и показати” – казао је он.

         У најскорије време Ратно ваздухопловство РФ планира да купи нову велику партију школско-борбених авиона Јак-130, после истека важећег уговора.

         По речима главнокомандујућег, потреба за авионима је велика због одлуке министра одбране да се 2013-2014. повећа регрутовање у пилотским академијама.

         „Постоји уверење да ћемо сигурно закључити тај уговор” – рекао је Бондарев .

         Важећи уговор предвиђа испоруку 55 школско-борбених авиона Јак-130. Досад су испоручена укупно 42 авиона.

         Корпорација „Иркут” је 2013. испоручила Ратном ваздухопловству Русије 18 авиона Јак-130. Планирано је да до краја године буду испоручена још два авиона Јак-130.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари