Русија 2015. почиње серијску производњу свог суперавиона Т-50

ПРВИ КАНАЛ РУСКЕ ТЕЛЕВИЗИЈЕ О ПРВОЈ ЕТАПИ ТЕСТИРАЊА ВИШЕНАМЕНСКОГ ЛОВЦА ПЕТЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ

  • Тестирања су прошла већ четири „лепотана” Т-50. До краја године тестирање ће проћи још један
  • До појаве Т-50 - најсавршенији авион пете генерације био је амерички F-22 Raptor. Међутим, руски ловац га данас превазилази у неколико параметара: развија брзину већу за 500 км/час, лакши је и може дуже да лети. А, оно што је још важније, наравно, скривено је унутра
  • Уколико се нешто догоди са пилотом током извршења задатка, ловац може самостално да се врати у базу, да сам слети
  • Оружје је постављено у унутрашњим сегментима па је отпор ваздуха током лета и маневрисања мањи, док је лоцирање авиона захваљујући специјалној „кожи” знатно теже

         ПРВИ канал руске државе телевизије објавио је ексклузивни прилог о националном авиону пете генерације.

         Ево транскрипта тог прилога:

         „Паметан, брз и неприматан - стручњаци су управо данас саопштили да је завршена важна етапа тестирања најновијег вишенаменског авиона-ловца пете генерације.

         А Т-50 по свим основним параметрима значајно надмашује иностране конкуренте.

         Шта је све у стању да уради ова борбена машина видео је наш дописник Клим Санаткин.

         Први утисак: авиони не могу овако да лете. Али, када за командама суперновог ловца Т-50 искусни пилот изводи праве летачке мајсторије, ипак је јасно: и те како могу овако да лете.

         Савремене борбене машине више никада неће бити као раније. Одсад је то и ловац, и јуришни авион, и бомбардер који може да обави било који задатак.

         На небу је авион пете генерације. А то значи да је он „невидљив” (односно невидљив за непријатељске радаре). То значи да је и најбржи (максимална брзина му је већа од 2.500 км/час).

Сергеј Богдан, пробни пилот

         „Пете генерације” значи и да има вештачку интелигенцију  - да сам „размишља” и обавља операције које је раније пилот морао да обавља).

         „Ово значи и кад авион узлети, а пилот одложи команде и не укључи аутоматски режим лета – да авион неће полетети на доле. „Петица” ће и у том случају мирно прећи у режим хоризонталног лета. Чак и ако авион почне да пада задњим репним делом, пилот ће бити упозорен”, рекао је пробни пилот, херој Руске Федерације Сергеј Богдан.

         Уколико се нешто догоди са пилотом током извршења задатка, ловац може самостално да се врати у базу, да сам слети. Генерално, у новом авиону пилоти много тога добијају „на тацни”. На пример, систем аутоматског препознавања циљева.

         „Кожа” ловца је као код живог организма. Она реагује на све што се дешава у околини захваљујући специјалним примопредајним елементима. Они су буквално уграђени у тело апарата. Још је зову „паметна кожа”.

         До појаве Т-50 најсавршенији авион пете генерације био је амерички F-22 Raptor. Међутим, руски ловац га данас превазилази у неколико параметара: развија брзину већу за 500 км/час, лакши је и може дуже да лети. А, оно што је још важније, наравно, скривено је унутра.

         За неколико година тајних испитивања ПАК ФА (Перспективни авио-комплекс фронтовске авијације, тако се још назива ова борбена машина) имао је више од 500 полетања. Конструктори праве анализу резултата прве етапе испитивања и готово уверено кажу: летови су у реду.

         „Рачунали смо, наравно, да ћемо достићи одређени ниво, тако да сматрам да смо прву етапу добро завршили. За многе карактеристике добили само најбоље резултате и то знатно боље од оног што смо очекивали. На пример, добили смо добре карактеристике у надзвучној брзини лета и суперманевру”, рекао је први заменик директора Пројектно-истраживачког центра и први заменик главног конструктора „ОКБ Сухој” Михаил Стрелец.

Михаил Погосјан

         Све ово је остварено у много чему захваљујући конструкцији: малом репном крилу и одсуству углова међу површинама.

         Оружје је постављено у унутрашњим сегментима па је отпор ваздуха током лета и маневрисања мањи, док је лоцирање авиона захваљујући специјалној „кожи” знатно теже.

         „Сада имамо могућност да одговоримо на многе претње наших потенцијалних непријатеља. Тренутно се у свету ради на авионима пете генерације у САД. Наш авион ни у чему не заостаје, чак надмашује сличне иностране системе. То нам даје за право да будемо сигурни у будућност”, изјавио је председник „Удружене корпорације за авио-изградњу” - Михаил Погосјан.

         Кабина је иста као код Т-50: у специјалном центру пилоти пролазе додатну припрему (на симулаторма) пре него што седну за кормило новог ловца. Чак су системи катапулта и седишта - цела наука. Тежину пилота, брзину лета - све то израчунава компјутер и на тај начин омогућује безбеднију евакуацију пилота.

         Тестирања су прошла већ четири „лепотана” Т-50. До краја године тестирање ће проћи још један.

         Током 2015. године треба да почне серијска производња.”

         Оригинални материјал погледајте на линку:

http://www.1tv.ru/news/techno/235147
 

         Приредио: Горан Шимпрага
 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари