РОГОЗИН: Русија у развоју хиперзвучног оружја иде у корак са Американцима

У МАЈУ 2012. ПРИЗНАО ДА РУСИЈА „БИТНО ЗАОСТАЈЕ” ЗА САД У РАЗВОЈУ ХИПЕРЗВУЧНИХ ТЕХНОЛОГИЈА КОЈЕ МОГУ БИТИ ПРЕТЊА РФ

  • Руско Министарство одбране објавило  да ће његов будући стратешки хиперзвучни далеколетни бомбардер носити „хиперзвучно оружје“

         „РУСИЈА, као и Американци, ради на  хиперзвучним војним технологијама које ће омогућавати да ракете лете најмање шест пута брже од звука. Ово није тајна, али је тајна све остало“ – изјавио је потпредседник руске владе Дмитриј Рогозин у чијој надлежности су космос, војна наука и производња.

         Притом је посебно нагласио: „Још могу открити само ово: да смо у тим технологијама раме уз раме са Американцима“.

         Рогозин је указао на чињеницу да Русија држи друго место у свету по извозу „војне продукције“, па наставио:

         „На првом месту су, разумљиво, САД чија је економија десет пута моћнија. Русија ће, међутим, и даље повећавати квалитет оружја које производи и трудити се да задржи приступачне цене“.

         Није без значаја околност да је Рогозин у мају 2012. признао да Русија „битно заостаје“ за САД у развоју хиперзвучних технологија. Том приликом је оценио: да хиперзвучна оружја на којима раде Американци могу наредних година бити претња безбедности његове земље.

         Директор руске војне корпорације „Тактичко ракетно наоружање“, Борис Обносов, објавио је да Русија већ направила хиперзвучну ракету чији лет засад траје „свега неколико секунди“.

         Русија има ракету X-22 „Бура“ која може развити брзину до 4,6 М.

         Руско Министарство одбране објавило је да ће његов будући стратешки хиперзвучни далеколетни бомбардер носити „хиперзвучно оружје“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари