Путин тражи да руске стратешке ракете могу пробити сваку противракетну одбрану

РАКЕТНЕ СТРАТЕШКЕ ЈЕДИНИЦЕ РФ НАРЕДНЕ ГОДИНЕ ДОБИЈАЈУ 22 НОВЕ ИНТЕРКОНТИНЕНТАЛНЕ РАКЕТЕ

Руска интерконтинентална балистичка ракета

  • „Ракетне снаге Русије морају бити не само моћне већ и толико савремене да могу савладати сваки систем противракетне одбране. И оне који постоје данас и оне који ће се појавити у перспективи. Кад кажем „у перспективи”, имам у виду даљи раст техничких могућности самих система противракетне одбране” – рекао је Владимир Путин на првом из серије саветовања о државним војним поруџбинама

           ШЕФ руске државе Владимир Путин затражио је од Министарства одбране РФ да посебну и највећу пажњу посвећује „развоју техничких могућности националне противракетне одбране”.

           Руски председник је овај задатак поставио на првом из серије саветовања о државним војним поруџбинама које је било посвећено даљем развоју ракетних стратешких снага.

           „Живот иде напред. Зато морамо – нагласио је Путин - опремати своје јединице техником нове генерације. Добро је што је већ кренуо процес планског превођења ракетних стратешких снага на модерне стационарне и мобилне ракетне системе”.

           Путину је на саветовању било рапортовано да су током 2013. два ракетна пука опремљена мобилним системима стратешке намене, а он је на то рекао: „За наредну годину је план да се арсенали ракетних стратешких снага појачају са још 22 међуконтиненталне балистичке ракете надземног базирања. И надаље ћемо приоритетно развијати ову главну компоненту стратешких нуклеарних снага”.

           Настављајући, Путин је подвукао: „Ракетне снаге Русије морају бити не само моћне већ и толико савремене да могу савладати сваки систем противракетне одбране. И оне који постоје данас и оне који ће се појавити у перспективи. Кад кажем „у перспективи”, имам у виду даљи раст техничких могућности самих система противракетне одбране”.

           Узевши реч, командант руских Ракетних стратешких снага генерал-пуковник Сергеј Каракајев, рекао је шефу државе да ће се до краја ове године нови ракетни системи појавити у дивизијама у Новосибирску и Нижњем Тагилу.

           Портпарол овог рода руске војске, Игор Јегоров, после саветовања је изјавио да ће током 2014. бити за трећину повећан број тестирања различитих видова наоружања из области противваздушне одбране.

           Након саветовања, прес-секретар председника РФ, Дмитриј Песков, рекао је да је јачање националних ракетних стратешких снага „захтев времена”, а не последица нараслих претњи безбедности Руске Федерације.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари