Подморницу „Јуриј Долгоруки” није у стању да заустави ниједан систем космичке одбране

УСПЕШНО ПРВО ГАЂАЊЕ СА „УКРЦАНИХ” СВИХ 16 БАЛИСТИЧКИХ РАКЕТА „БУЛАВА”

  • Свака ракета „Булава” може да носи од 6 до 10 суперсоничних маневришућих нуклеарних бојевих глава са индивидуалним навођењем на циљеве. Тешке су по 1,15 тона и могу да мењају путању лета и по висини и правцу

         ПРЕТХОДНЕ ноћи је са подморнице „Јуриј Долгорукиј” лансирана интерконтинентална балистичка ракета „Булава”. Она је „путовала” од Баренцовог мора до Камчатке и успешно је погодила мету на полигону Кура.

         У Министарству одбране Русије су истакли да је први пут ова подморница-носач ракета приликом гађања носила цео борбени комплет — 16 ракета. Такође, гађање је извршено у складу са планом борбене обуке стратешке подморнице, преноси агенција ТАСС.

         Стратешка нуклеарна подморница „Јуриј Долгорукиј” је прва подморница класе „Бореј”. Она је практично нечујна, способна је да зарони готово пола километра  и да аутономно плови више од три месеца.

         Такве подморнице имају 16 лансирних система за ракете „Булава”, које могу да добаце из територијалних вода Русије до било које тачке у Северној хемисфери.

         Данас није у стању да их заустави ниједан систем космичке одбране.

         Заменик команданта подводних снага руске Северне флоте Константин Кабанцов нагласио је да је „Булава” — нуклеарна моћ Русије. Та ракета ће бити у употреби у наредним годинама.

         Свака ракета може да носи од 6 до 10 суперсоничних маневришућих нуклеарних бојевих глава са индивидуалним навођењем на циљеве. Тешке су по 1,15 тона и могу да мењају путању лета и по висини и правцу.

         Радијус деловања им је осам хиљада километара.

         Ракете се лансирају под углом, што подморницама омогућава да их лансирају у ходу.

         http://www.youtube.com/watch?v=2OOeBQvBnbI

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари