Оружане снаге Русије за свој Арктик формираће посебну команду „Север”

ВЕЋ СЕ ЗАВРШАВА ФОРМИРАЊЕ АРКТИЧКЕ МОТОСТРЕЉАЧКЕ БРИГАДЕ У МУРМАНСКОЈ ОБЛАСТИ

  • На острво Котељни ће стићи посебна тактичка група, а до октобра 2015. године требало би да буду завршени радови на обнови инфраструктуре ПВО
  • На острвима Земље Александра I (архипелаг Франца-Јозефа), Новој Земљи, Врангеловом острву и Шмитовом рту биће постављене радарске станице и станице за навођење авијације

         НОВА арктичка команда руске армије „Север” биће формирана до 2017. године, а биће јој потчињене и две бригаде Копнених снага, изјавио је главнокомадујући Копнених снага Русије Олег Саљуков.

         „Ради заштите националних интереса на Арктику формира се војна групација од више родова војске. Завршава се формирање посебне арктичке мотострељачке бригаде у Мурманској области. Друга арктичка бригада биће формирана током 2016. године у Јамало-Ненецком аутономном округу” — рекао је Саљуков.

         Он је објаснио да ће те јединице извршавати задатке патролирања у приобалној зони; чувања објеката и територије поред обала северних мора и Северног леденог океана; обезбеђивања проходности и праћења бродова који пролазе северним морским путем, као и демонстрирања војног присуства на Арктику. Борбена обука ће бити организована узимајући у обзир климатске услове.

         „Арктичке јединице ће бити опремљене возилима са повећаном проходношћу — дводелним гусеничним транспортерима, снежним возилима и лебделицама” — додао је Саљуков.

         Русија намерава да даље јача своје позиције на Арктику.

         Председник Руске Федерације Владимир Путин наложио је да се тамо отвори база за бродове и подморнице нове генерације, да се ојача граница, као и да се формира нови државни орган за спровођење политике РФ на Арктику.

         Русија планира да до краја године прошири своју војну формацију на Арктику.

         На острву Котељни биће стационирана 99. тактичка група, а 80. Посебна мотострељачка бригада — у Мурманској области.

         Такође, на острвима Земље Александра I (архипелаг Франца-Јозефа), Новој Земљи, Врангеловом острву и Шмитовом рту биће постављене радарске станице и станице за навођење авијације.

         Планира се и јачање пограничних снага Федералне службе безбедности.

         До октобра 2015. године требало би да буду завршени радови на обнови инфраструктуре ПВО.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари