Москва ловце Су-27СМ3 примиче боку НАТО пакта

РУСКА ВОЈНА ВАЗДУХОПЛОВНА БАЗА НА ТЕРИТОРИЈИ БЕЛОРУСИЈЕ

- УЗ ГРАНИЦУ СА ПОЉСКОМ И ЛИТВАНИЈОМ

  • Нова авио-база ће профункционисати до краја 2013. и постати битан елемент првог стратешког ешалона одбране Савезне државе, који ће обезбедити покривање ваздушног простора Белорусије - саопштио је главнокомандујући Руског ратног ваздухопловства, херој Русије генерал-поручник Виктор Бондарев

           РУСИЈА ће своју прву авио-базу у Белорусији отворити поред града Лида, недалеко од границе Белорусије са Пољском и Литванијом.

           База ће профункционисати већ ове године - изјавио је главнокомандујући Руског ратног ваздухопловства, херој Русије генерал-поручник Виктор Бондарев.

           „Отварање руске авио-базе у Белорусији резултат је међувладиног споразума о јачању војне компоненте Савезне државе, који смо ми дужни да реализујемо. Као члан Савезне државе, Русија је дужна да отвори и да држи тамо своју авио-базу“ - рекао је он у разговору са новинарима.

           Одговарајући на питање - да ли је авио-база само руска или заједничка руско-белоруска - генерал је изјавио: „У почетку ће бити руска, а потом ћемо видети“.

Генерал-поручник Виктор Бондарев

           Потом је указао: „Коначно је одређена локација авио-базе - то је град Лида на северозападу Белорусије. Базу ће опремити белоруска страна, ми ћемо им помоћи у томе. Авио-база ће постати битан елемент првог стратешког ешалона одбране Савезне државе, који ће обезбедити покривање ваздушног простора Белорусије“.

           Бондарев је истакао да на аеродрому у Лиди неће бити потребно подизати нове објекте за функционисање авио-базе.

           „Да, тамо ће бити наше заповедништво, али ништа ново не треба да се гради, све већ постоји“ - прецизирао је он. „База ће почети са радом кроз неколико месеци, а већ следеће године тамо ће бити смештени модификовани ловци Су-27СМ3“ - истакао је Бондарев.

           Коментаришући могућност да присуство руске авијације буде појачано додатним руским ратним авионима, он је рекао: „За сада ће тамо бити само авиони Су-27СМ3, после ћемо видети како то функционише и донећемо коначну одлуку“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари