„Мордовија“ - највећи брод на свету на ваздушном јастуку

ИСКРЦАЛА ПОМОРСКИ ДЕСАНТ НА БАЛТИЧКУ НЕПРИПРЕМЉЕНУ ОБАЛУ

„Мордовија“

          РУСКИ мали десантни брод на ваздушном јастуку „Мордовија“ - који је највећи брод на свету те врсте - извео је у Балтичком мору маневре са искрцавањем поморског десанта и тешке ратне технике на неприпремљену обалу, саопштио је начелник прес центра Западног војног округа за Балтичку ратну морнарицу РФ Владимир Матвејев.

          „Дејствујући у тешким тактичким условима, посада „Мордовије“ преузела је са неуређене морске обале пешадинце и борбену технику и их пребацила на обалу условног непријатеља где је уследило искрцавање“ - рекао је Матвејев.

          У десантирању је ангажована јединица гардијске бригаде морнаричке пешадије Балтичке ратне морнарице, која је се са брода искрцала у воду заједно са борбеним возилима БТР-82а.

          „Црне беретке“ су потом пробиле противдесантну одбрану непријатеља из правца мора и освојиле део копна.

          Посада брода успешно је извршила артиљеријска гађања по циљевима на мору и у ваздуху. У гађањима су коришћени ракетни вишецевни системи „Огањ“ 140 мм  - што је поморска варијанта система „Град“. У гађању су имитирани обалска батерија непријатеља, као и 30 мм аутомстски топ АК-630.

          „Мордовија“ и мали диверзантски брод на ваздушном јастуку „Јевгениј Кочешков“ највећи су десантни бродови на ваздушни јастук у свету и у саставу су Балтичке флоте.

          „Мордовија“ је предвиђена да пребацује јединице поморског дасанта и њихову борбену технику са обале на обалу, за превоз морем, искрцавање на обали непријатеља и ватрену подршку десантним јединицама. 

          Захваљујућим конструктивним карактеристикама ваздушног јастука, брод може да се креће и копном заобилазећи мале препреке - ровове и траншеје и минске препреке, а може да се креће и по мочварном терену и да „избаци“ десант у дубини непријатељске територије. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари