Мини-црква на руској нуклеарној подморници „Владимир Мономах“

СВОЈЕ „ПЛОВЕЋЕ ЦРКВЕ“ ДОБИЛЕ И НУКЛЕАРНЕ ПОДМОРНИЦЕ

„АЛЕКСАНДАР НЕВСКИ“, „СЕВЕРОДВИНСК“ И „ЈУРИЈ ДОЛГОРУКИ“

        У РУСКОМ граду Северодвинску освештана је на нуклеарној подморници „Владимир Мономах“ мини-црква посвећена руском светом благоверном кнезу Јарославу Мудром, објавила је  информативна служба Архангелске епархије.

        Иконостас с везеним иконама подморничарима је на поклон донео председник Добротворног фонда „Омофор“ вицеадмирал Александар Бражник. Претходно је Фонд већ отворио мини-цркве на подморницама „Александар Невски“, „Северодвинск“, „Јуриј Долгоруки“, као и на државном космодрому „Плесецк“.

        Чин освештања мини-цркве обавили су руководилац епархијског одсека за сарадњу с Оружаним снагама и органима за заштиту правног поретка јереј Валериј Суворов и помоћник командира бригаде за рад с верницима у војсци јеромонах Вењамин (Ковтун).

        У поздравном говору отац Валериј честитао је посади „Владимира Мономаха“ и свим морнарима-подморничарима на отварању светиње и истакао духовни значај овог догађаја.

        „Отварајући храм на подморници, ми сведочимо да рад подморничара, заједно са спремношћу да се положи живот „за пријатеља свог“, има највишу моралну димензију - истакао је свештеник.

        Нова подморница руске Северне флоте носи име највеће политичке и војне личности древне Руси Владимира Всеволодовича (1053-1125.), великог кијевског кнеза. Он је био најзначајнији руски владар у периоду руске историје пре доласка Татара, који  је иза себе оставио велику славу и добро име. Презиме је добио по мајци - кћерци византијског цара Константина Мономаха. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари