Командоси руске ратне морнарице добијају - пушку-амфибију

МОЖЕ ДА ДЕЈСТВУЈЕ И КАО МИНОБАЦАЧ И ТАДА ЈЕ ТЕШКА САМО 4,6 КИЛОГРАМА

  • За употребу под водом потребно је само променити оквир с муницијом
  • Иако су у Тули радови на конструисању ове аутоматске пушке почели 2000. Године - не постоји ниједно слично оружје на свету

         ТУЛСКИ конструкторски биро представио је нову аутоматску пушку-амфибију, која може да пуца на копну и под водом.

         Дужина ове аутоматске пушке је 685 мм, а кад се користи као минобацач тежина јој је 4,6 кг. На копну има домет 500 м. Темпо пуцања јој је - 800 метака у минуту.

         Конструктор ове аутоматске пушке и њене бојеве муниције је филијала Тулског конструкторског бироа - ЦКИБ СОО. Оружје се тренутно производи само за домаћу употребу.

         Први пут је представљена на међународном сајму „Интерполитех-2013“.

         „Досад су подводни војници морали да користе две врсте оружја - специјалну пушку за дејства под водом и аутоматску пушку Калашњиков за пуцање на копну. Сад је потребно само променити оквир с муницијом“ - прокоментарисао је директор одељења за спољну трговину ЦКИБ СОО Николај Комаров.

         „Рособоронекспорт“ води маркетиншку кампању, рачунамо да ће оружје ускоро кренути да се извози“ - истакао је Комаров.

         Иако су радови на конструисању ове аутоматске пушке почели 2000. године, не постоји ниједно слично оружје на свету. Оно што чини јединственом подводну муницију за ову пушку је то што је исте величине и ставља се у исти оквир као и обична муниција.

         Претходна подводна аутоматска пушка имала је другачију муницију и пуцала је само под водом, саопштила је информативна служба „Ростеха“.

         Аутоматску пушку успешно су користиле војно-поморске специјалне јединице Министарства одбране Русије на Северу, Далеком Истоку и у Црном мору, а уведена је у употребу у складу с уредбом Владе РФ.

         По налогу Министарства одбране Русије, с неких техничко-тактичких карактеристика аутоматске пушке скинута је ознака „тајно“, наводи се у саопштењу.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари