Казахстан купује руске „Терминаторе“ и „Тигрове“

ПУТИН И НАЗАРБАЈЕВ ПОТПИСАЛИ СПОРАЗУМ

О ВОЈНО-ТЕХНИЧКОЈ САРАДЊИ И КОРИШЋЕЊУ БАЈКОНУРА

  • Москва ће преко Казахстана испоручивати Кини 7-10 милиона тона нафте

       РУСИЈА и Казахстан потписали су уговор о војно-техничкој сарадњи. Потписе на тај документ ставили су Владимир Путин и Нурсултан Назарбајев.

       Председници две земље учинили су то на крају сусрета у Москви, где је Назарбаејв стигао ради учешћа на седници Високог савета Евроазијске економске заједнице.

       У медијима се раније појавила информација да је Казахстан купио од РФ партију оклопних транспортера БТР-82А, борбених возила за пружање подршке тенковима „Терминатор“. Такође, да ће МУП Казахстана купити оклопна возила „Тигар“ руске производње.

       У ближој будућности Казахстану ће бити продат један миноловац, ракетна и артиљеријска муниција, средства за везу и радио контролу, стрељачка муниција.

       Планира се и даљи развој Јединственог регионалног система ПВО Казахстана и Русије. Саопштено је да је робна размена у оквиру војно-техничке сарадње достигла рекордни износ -  140 милиона долара.

       Такође, на нивоу две владе потписана су упутства за заједничко коришћење комплекса Бајконур за 2014-2016. годину и споразум о продаји руске нафте Казахстану и Кини преко територије Казахстана.

       У складу с њим, количина руске нафте која ће се испоручивати Кини транзитом преко територије Казахстана износиће седам милиона тона, уз могућност повећања до 10 милиона тона, саопштио је новинарима министар енергетике РФ Александар Новак.

       „Количина нафте је седам милиона тона, али може бити повећана на 10 милиона. То ће важити од 1. јануара 2014. године. Рок важења, мислим, износи 10 година“ - казао је Новак.

       Испоруке ће се остваривати по своп шеми (шеми замене) - од 1. јануара 2014. године Казахстан ће у замену за руску нафту давати своју нафту Кини у истом обиму.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари