`Калаш` за једну руку, са дуплим дометом

Почела фабричка тестирања прототипа нове верзије «калашњикова», познатог под радним називом АК-12

* АК-12 ће бити универзално оружје - на његовој бази се планира разрада преко 20 различитих модификација, погодних за решавање широке лепезе војних задатака.

* Аутомат је снабдевен кундаком са телескопским извлачењем и уметком који се подешава према висини. Осим тога затварач на новом ватреном оружју може да буде како са десне тако и са леве стране, и захваљујући томе АК-12 са поједнаким комодитетом могу да користе и дешњаци и леворуки

*  Сви елементи управљања аутоматом су израђени по новој шеми и омогућено је да се пребацује једном руком – другим речима војник ће моћи да пребацује режим ватре и да откопчава осигурач истом руком којом држи АК-12. При чему је аутомат адаптиран тако да може једном руком и да се пуца и да се држи оружје.   

* Конструктори су успели да смање импулс трзаја ватреног оружја приликом рафалне паљбе и да повећају ефективни домет АК-107 за 1,5-2 пута у односу на АК-74М који нема клип-противтег

* Проблем новог модела је што залихе АК-74 износе приближно 17 милиона комада, при чему руска армија броји милион војника

        ЧУВЕНИ руски оружарски концерн "Ижмаш" завршио је склапање првог прототипа нове верзије аутоматског оружја «калашњиков», познатог под радним називом АК-12 и почео са фабричким испитивањима.

        Државна испитивања новог оружја које је, према речима запослених у «Ижмашу», потпуно адаптирано савременим условима ратовања, почеће крајем 2012. Министарство одбране Русије још увек није показало интересовање за ово оружје, мада је «Ижмаш» убеђен да ако АК-12 не нађе своје потрошаче код куће, сигурно ће бити популаран у иностранству.   

        «Ижмаш» се бави конструисањем новог аутоматског оружја, које сам концерн сврстава у пету генерацију према иницијалном реду и у складу са техничким захтевима Министарства одбране Русије. «Ми смо 2010. године доставили произвођачима наше захтеве за ватрено оружје, почевши од пиштоља па до бацача граната – ручних и других. Тренутно су у току два огледно-конструкторска рада на бацачима граната и један рад по ватреном оружју са завршетком 2014. За сада ништа од тога није пријављено за државна испитивања»,-изјавио је први заменик министра одбране Русије Александр Сухоруков.  

        Према речима водећих људи «Ижмаша», захтеве од Министраства одбране концерн је добио 2011. а не 2010. године, али ипак је успео да направи ново аутоматско оружје у складу за захтевима војске. При чему, како пишу новине «Известија», конструктори «Ижмаша» листу захтева Министраства одбране нису видели јер је она строго поверљива и не могу сви да је виде. Државна испитивања новог ватреног оружја планирају се за крај 2012. – почетак 2013. године. Према резултатима тих контрола биће донета одлука или о набавкама АК-12 за потребе Министраства одбране Русије  или о отказивању даљих испитивања и проналажење других варијанти.  

        Ако веровати прес-служби «Ижмаша» технички параметри АК-12 знатно су побољшани у поређењу са аутоматима «калашњиков» ранијих генерација, а само оружје је потпуно адаптирано ка савременим условима ратовања. При том, концерн није појаснио шта су конкретно он или Министарство одбране имали у виду под тим савременим условима. Уосталом, АК-12 ће бити универзално оружје - на његовој бази се планира разрада преко 20 различитих модификација, погодних за решавање широке лепезе војних задатака. Конкретно, планови «Ижмаша» предвиђају стварање на бази новог аутомата снајперске пушке као замену за данашњу СВД.  

        Према речима произвођача АК-12 је постао ергономичан – аутомат је снабдевен кундаком са телескопским извлачењем и уметком који се подешава према висини. Осим тога затварач на новом ватреном оружју може да буде како са десне тако и са леве стране, и захваљујући томе АК-12 са поједнаком лакоћом могу да користе и дешњаци и леворуки. Сви елементи управљања аутоматом су израђени по новој шеми и омогућено је да се пребацује једном руком – другим речима војник ће моћи да пребацује режим ватре и да откопчава осигурач истом руком којом држи АК-12. При чему је аутомат адаптиран тако да може једном руком и да се пуца и да се држи оружје.   

        У друге новине произвођачи убрајају и нови окидач. Захваљујући  побољшањима, конкретно, постигнуто је побољшање `индекса ефективног домета`. Какве су конкретно промене унете у механику АК-12 «Ижмаш» не открива. У новембру 2011. главни конструктор новог аутоматског оружја Владимир Злобин је испричао да «није успео да «побегне» од механизма за одвођење барутних гасова», али да је «аутоматика сада много мекша». На који начин је постигнуто «омекшавање» аутоматике још увек није познато.  

        Приликом конструкције аутомата АК-107/108 био је коришћен клип-противтег који се под утицајем барутних гасова премешта упоредо са затварачком групом, али у супротном смеру. Уз помоћ таквог решења, конструктори су успели да смање импулс трзаја ватреног оружја приликом рафалне паљбе и да повећају ефективни домет АК-107 за 1,5-2 пута у односу на АК-74М који нема клип-противтег. Аутомати са таквим клипом су добили назив оружја са избалансираном аутоматиком и споља се разликују од обичних аутомата дужом цеви гасног клипа.   

        Кочење затварача није се раније користило у аутомату Калашњиков, наиме пошто се потроше сви меци у магацину - затварач се фиксира у крајњем задњем положају. Такво решење дозвољава да стрелац одреди да је муниција истрошена и такође убрзава процес поновног пуњења оружја – након замене магацина нема потребе да се повлачи затварач како би се метак убацио у цев.   

        Промењена конструкција групе затварача дозволила је да се у АК-12 уведу три режима ватре: рафална, у кратким рафалима од три метка и јединачна. При чему је коришћење цеви побољшане конструкције и направљене помоћу нове технологије обраде метала дозволило, наглашавају у «Ижмашу», да се знатно повећа ефикасност јединачне ватре. Узгред, цев АК-12 је направљена тако да може да се замени, а постоји могућност монтаже подцевног бацача граната.  

        У овом тренутку за АК-12 се разрађују нови оквири. Конкретно, ово оружје може да добије кутијасте оквире капацитета 30 и 60 метака и добош капацитета 95 метака. Нови аутомат ће се правити за муницију различитог калибра – од 5,45х39 милиметара до 7,62х51 милиметара. И на крају, ново оружје је снабдевено шинама система "пикантини" на поклопцу сандука  које омогућавају монтажу великог броја оптичких уређаја. Шине «пикантини»  на АК-12 могу да се налазе на горњем делу поклопца сандука, као и на доњем делу цеви.  

        Генерално конструктори су одлучили да сачувају класични за Калашњиков распоред, који, према оценама конструктора, дозвољава да се на оружје монтирају додатни уређаји и магацини већег капацитета.  

        Без обзира на велики број дорада и побољшања коришћених за АК-12, Министарство одбране Русије још није показало интересовање за нови модел «Ижмаша». Главни разлог је, према оценама војних лица, у томе што се аутомат АК-12 ни по чему не разликује од калашњикова. У чему се састоји принципијална разлика још увек није јасно, а обичних аутомата Калашњиков се доста скупило у војним магацинима. Према речима Сухорукова, залихе АК-74 износе приближно 17 милиона комада, при чему руска војска броји милион војника. Осим тога, руски војни ресор у овом тренутку нема право да набавља оружје од «Ижмаша».  

        Међутим, интересовање за нови модел «Ижмаша» показало је Министарство унутрашњих послова Русије. Оно је затражило партију АК-12 за пробну употребу. Треба напоменути да ду МУП и ресори силе Русије, почевши од аутомата калашњиков «стоте серије» једини домаћи корисници, а да Министарство одбране даље од АК-74 и његових модификација није отишло. МУП и ФСБ планирају да узму у наоружање и АК-12 «двестоте серије», на чијој је бази, као што се раније саопштавало, конструисан АК-12. Осим руских ресора силе «калашњикови» «стоте серије» су веома популарни у иностранству. Ово оружје се налази и у наоружању Венецуеле.  

        Како би се искључио фактор субјективности приликом набавке оружја, вице-премјер Русије Дмитриј Рогозин предложио је да се направи специјална лабораторија, где би се вршила упоредна испитивања различитих примерака наоружања стране и руске производње. При чему ће нова лабораторија бити усмерена на заштиту интереса руских произвођача. «Оружје треба да се усавршава не помоћу апстрактних шема, већ у пракси, уз помоћ оних који то оружје користе», - изјавио је Рогозин који је присутствовао на презентацији АК-12 у «Ижмашу».  

        Ипак, чак и ако не успе да «прогура» АК-12 у Министарству одбране, «Ижмаш» неће остати беспослен. Концерн је објавио да је његово оружје све популарније у иностранству и АК-12 ће, у случају да не нађе купца код куће, ићи на експорт.   

 

Трзај и `низ импулса`

        Трзај, у принципу сваког, ватреног оружја се састоји од низа импулса, први од којих је утицај самог пуцња. Затим следи други импулс, који изазива ударац групе затварача приликом њиховог намештања у задњи положај.

        Након повратка групе у предњи положај, чиме се завршава циклус поновног пуњења, следи трећи импулс.

        Трзај може да се ублажи за рачун цевне кочнице-компензатора.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари