Ил-20М добио нову опрему, а може да 12 сати „виси у ваздуху“

РУСКО РАТНО ВАЗДУХОПЛОВСТВО МОДЕРНИЗУЈЕ СТАРИ СТАРИ,

АЛИ ПРОВЕРЕНИ ИЗВИЂАЧКИ АВИОН

  • До Нове године ће поново полетети један од 20 Ил-20М који су приземљени на аеродромима у Кубинки и Чкаловску
  • Карактеристике уграђене нове опреме су под знаком „Строго поверљиво“, па је Ил-20М тренутно најтајанственији авион у парку руског ратног ваздухопловства  
  • Ил-20М ће поново конкурисати Boeing RC-135, вршњаку којег Американци користе за сличне циљеве

        МИНИСТАРСТВО одбране Русије модернизовало је  Ил-20М - један од најстаријих руских (совјетских) авиона. Прошао је потпуну модернизацију и до Нове године треба да поново полети.   

       Дакле: засад један од 20 Ил-20М који су приземљени на аеродромима у Кубинки и Чкаловску,

       На обновљеној машини су се појавиле станице за радио-техничко извиђање високе софистицираности. Оне детектују зрачење електронских система евентуалног непријатеља, односно радара, система за везу, навођење и сл. - открио је неименовани официр руског ратног ваздухопловства.    

       Ил-20М је произведен 70-их година на бази цивилног авиона средњег домета Ил-18, који се појавио 1950-их година. Било је направљено 20 авиона и сви су, без изузетка, сачувани у задовољавајућем летачком стању до данашњег дана.

       Карактеристике уграђене  нове опреме су под знаком „Строго поверљиво“, па је Ил-20М тренутно најтајанственији авион у парку руског ратног ваздухопловства.   

       Без обзира на „зреле године“, авион ужива пуно поверење руских војних пилота, а модернизован је зато што Русија тренутно нема чиме да га замени.

       Модернизовани Ил-20М оспособљен је за радио-електронско извиђање на два начина: активно и пасивно. За даљинско радио лоцирање (ДРЛ), које служи навођењу ударних јединица на циљ. И за пасивно радиотехничко извиђање, које само лоцира и класификује непријатељско радио-зрачење.

       Авион за радио-техничко извиђање као и ДРЛ, дуго патролира изнад одређених територија и скенира радио-електронску ситуацију. Зато мора да буде економичан и простран, како би се у њега могла инсталирати „робусна опрема“. Такође је неопходно да има могућност лета на великим висинама због „трансфера сигнала“.  

       - Засад замена за овог „пензионера“ не постоји. Помишљали смо гас заменимо савременим Ту-204, Ту-214 и Ан-140. Али, ни један није испунио све захтеве. Например, Ан-140 не може да прими довољно терета, сам авион има недостатке у конструкцији трупа и крила. Најоптималније изгледа модернизовани Ту-214, уз правилну дораду и у некој далекој перспективи, - открио је исти официр.  

       У ваздухопловној бази у Кубинки ипак имају и примедбе: неке од летелица захтевају ремонт, фарбање или обнављање неких чворова. Резервних делова, разуме се, нема довољно, а њихов ресурс продужава једино украјинско предузеће „Мотор-Сич“. Уосталом, „не вреди да се радио-електроника високе класе ставља на летелице које су старе по 40 и више година“.  

       Међутим, у Чкаловском су своје Ил-20М похвалили, саопштивши да су сви у добром техничком стању и да се активно користе у читавој земљи. Где конкретно - и то је поверљива информација.   

       Иначе, Ил-20М не треба мешати са застарелим Ил-18. Споља изгледају као близанци, разлике су сакривене од погледа знатижељних. А разлика је у антенама, софистицираним одашиљачима, комплетирању планера...  

       Правити нови авион за радио-техничко извиђање - скупо је и дуго би трајало, и нико не гарантује да ће бити успешно. Јер, поред осталог, мора да се преради читав систем за радио-електронско извиђање, који је био пројектован за Ил-20, узимајући у обзир његове димензије и облик трупа авиона и крила.

       Американци за сличне циљеве користе Boeing RC-135, вршњака Ил-20М.  

       Ресурс између два ремонта за Ил-20М износи скоро 10 година, што је велика предност овог апарата. Важно је заштитити летелицу од кородирања и замора метала. А Ил-20М има исправне планере, док су сви остали делови у солидном стању.  

       Приредила Марија Петрова

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари