Бразил купује „Иглу“ и руски „Панцир“ за милијарду долара

ШОЈГУ ЋЕ ПОСЕТИТИ И ПЕРУ КОЈИ ИМА НАМЕРУ ДА КУПИ ПО 110 ТЕНКОВА Т-90С И ТРАНСПОРТЕРА БТР-80А ЗА 700 МИЛИОНА $

        МИНИСТАР одбране Русије Сергеј Шојгу од 14. до 17. октобра 2013. биће у посети Бразилу и Перуу, где ће водити преговоре о војно-техничкој сарадњи.

        Како наводи московски лист „Комерсант“, преговори ће омогућити убрзавање  потписивања уговора о продаји оружја и војне технике у вредности од 1,7 милијарди долара.

        Шојгуова посета Латинској Америци завршава се 17. октобра.

        Према речима извора овог листа у Генералштабу Министарства одбране Русије, на састанку с представницима Бразила разматраће се могућности испоруке две батерије  мобилних зенитних ракетних система „Игла“ и три батерије зенитних ракетно-топовских система „Панцир-С1“. Планирано је да се тај уговор потпише у скраћеном року, пошто Бразил планира да користи „Панцир“ за обезбеђивање Светског првенства у фудбалу 2014.

        Брaзил је показивао заинтересованост за куповину руских зенитних ракетно-топовских система од јануара 2013. године.

        Намера те земље да купи системе „Панцир“ била је толико чврста да је је Министарство одбране Бразила у пролеће 2013. одбило предлог руске компаније „Рособоронекспорт“ о продаји зенитних ракетних система малог домета „Тор-М2Е“.

        Вредност уговора о продаји „Панцира“ процењује се на око милијарду долара.

        Током посете Перуу, планирани су преговори о могућности испоруке основних борбених тенкова Т-90С и оклопних транспортера БТР-80А. Планира се испорука по 110 тих борбених машина.

        Претходно је Перу преговарао о модернизацији тенкова Т-55, али је средином септембра корпорација „Уралвагонзавод“ демонстрирала перуанским војним званичницима могућности тенка Т-90С, после чега су перунаске власти показале интересовање за њихову куповину.

        Вредност уговора о продаји борбене оклопне технике процењује се на око 700 милиона долара, али би та сума могла бити значајно повећана. Наиме, поред оклопне технике, Перу је заинтересован и за куповину зенитних ракетних система, који треба да замене застареле системе совјетске производње. Перуанска војска планира да у 2013. години укупно потроши 2,3 милијарде долара на куповину нове војне технике.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари